Den svenska statsradion i Moskvas tjänst

September 12, 2014 § 1 Comment

testbildKrigets första offer är sanningen. I Rysslands anfallskrig mot Ukraina är Aiskylos maxim ingen blek eftertanke utan en i allra högsta grad medveten strategi med påtagliga insatser. I denna strategi är svenska statsmedier en mycket aktiv deltagare, synbarligen på den ryska sidan.

Enligt den analys som generalstabschefen Valery Gerasimov gör i den vida citerade The implications and opportunities of an ”Arab Spring”-type conflict i januari 2013 är informationskrigföring ett centralt avsnitt under hela den moderna konflikten.

Att kontrollera informationsflödet, att etablera sin egen sanning, att äga tolkningsföreträdet och sprida avsiktligt felaktig information i syfte att förvilla, förtränga, desavouera och nedsätta målets försvarsvilja, samt få motståndaren och dess sympatisörer att spendera tid på att motbevisa uppenbart felaktiga påståenden – hur vilda uttryck de än tar – är en systematisk och planlagd ansträngning vid sidan av militära, ekonomiska och andra psykologiska angrepp på motståndaren.

Sverige tar del i propagandan
Sverige har mycket låg beredskap och få motmedel mot aggressiv och i många fall smygande informationskrigföring. Mer illavarslande är att våra svenska statsmedia dels har en uppenbar beröringsskräck gentemot Rysslands aggression, och dels att de okritiskt förmedlar Rysslands version av händelserna.

I många fall handlar det om direkt överföring av utsagor och artiklar som smidits i Kremls propagandahyttor, genom rakt översatta inslag från ryska ”nyhetsbyråer” som TASS, Novosti och RT. Dessa nyhetsinslag domineras av rena lögner, överförd skuld, orwellianskt ”nyspråk”, glidningar, underförstådda betydelser och förträngda sammanhang.

Detta är min tolkning. Jag vill hävda att våra statligt avlönade journalister, skribenter och redaktörer medvetet, omedvetet eller av oaktsamhet tillåter att en av Ryssland skapad verklighet görs gällande för sanning, när den i själva verket är aktiv del av en långsiktigt verkande desinformationskampanj vars syfte är att undergräva det demokratiska samhällets grundvalar.

Vågar vi kritisera etablerade journalister?
Några, för att inte säga flertalet, av dessa mediapersonligheter har långa och distingerade karriärer vilket till synes placerar dem bortom kritik. Långvarig tjänst och erfarenhet framhävs, kritiska röster tystas eller överröstas av ryska trollbrigader – och allt under tiden undgår innehållet i rapporterna närmare granskning. Det är ett allvarligt och beklämmande sakernas tillstånd.

Utöver det som sägs – vilket i allmänhet är mer förvillande än rättvist beskrivande – finns där också ett gapande svart hål av nyheter som INTE förmedlas. Våra reportrar lämnar alltför mycket orapporterat: summariska avrättningar, rättsvidriga fångparader, mängder av sabotagehandlingar, månadslånga artilleribeskjutningar, kidnappningar, hot och våldtäkter utförda av Rysslands legoknektar – inget av det får vi veta genom SR, SVT och (för all del privata) TV4. Dessa nyheter uppfattas endast av dem som aktivt följer rapporteringen från Ukraina via Twitter.

Men låt inte min analys hindra dig från att forma din egen uppfattning. Döm själv, via ett representativt axplock ur nyhetsflödet:

frontenfarligt
12 september.
Maria Persson Löfgren rapporterar från ett Dnepropetrovsk där “fronten [är] för farligt nära flyktingarna”, utan att nämna vilket krig som pågår, mellan vilka parter. Hon påstår att “säkerheten hotas”, utan att nämna vem eller vilka som hotar den. Förklaringar till detta saknas helt, men MPL uppger på Twitter att saken ska förtydligas i “kommande inslag”.

vapenvilan
8 september.
Maria Persson Löfgren rapporterar om “bruten vapenvila” utan att nämna hur (ryskt artilleri) eller vilken sida (ryska armén) som bröt den. På Sveriges Radios hemsida ges dock en kompletterande fingervisning om vad som inträffat: ”ett dygn efter den utlystes anföll ryskstödda styrkor en ukrainskkontrollerad vägspärr utanför Mariupol.”

TTvapenvila
7 september.
”Vapenvilan kan vara bruten”

I en osignerad artikel från TT rapporterar Sveriges Radio om artilleribeskjutning utan att fastslå att det är ryska styrkor som gett eld: ”Vem som sköt är oklart”.

Vidare används tveksamma formuleringar som ”proryska separatister” och ”rebelledare”. Dessa begrepp är myntade i Moskva för att dölja Rysslands aktiva deltagande i ”konflikten”.

”En representant för Ukrainas försvarsdepartement sade att rebellerna utfört flera provokationer, medan en representant för rebellerna i den självutropade folkrepubliken i Donetsk påstod att ukrainsk militär har avfyrat flera raketer, rapporterar AFP.”

Expressenvapenvila

7 september.
”Vapenvilan I Ukraina bryts gång på gång”

Denna artikel ledde till ett meningsutbyte på Twitter där Ekot-chefen Anne Lagercrantz backade på de ”Kremliska” formuleringarna ”rebeller” och ”Kiev-sidan” och sålunda informerade TT. Artikeln som också publicerades i Expressen, har därefter plockats bort från SR:s hemsida.

lagercrantztweet

militärparad
24 augusti.
Sten Sjöström rapporterar från Kiev.

Detta inlägg motiverade mig att skicka ett email direkt till Sten Sjöström:

Sten,
Jag är djupt upprörd över din rapportering idag. Jag upplever det som tendentiöst och insinuant att beskriva Ukrainas parad på självständighetsdagen som “militärparad under brinnande krig”. Ord för ord är det korrekt, men sättet du berättar om händelserna manar fram en bild av Ukraina som aggressivt, fascistiskt, bankrutt och folkrättsbrottsligt. Du väljer ett vittne som säger att “ukrainska trupper också dödar oskyldiga civila” och lämnar den bilden hängande mot ett annat vittne som inte förstår kriget och helst av allt vill ha fred (?). Den “freden” ska nås genom “förhandlingar” om federalisering kanske?

Du beskriver INTE hur gangsterväldet i de s.k. “republikerna” dödar, torterar och kidnappar civila DAGLIGEN, nu senast Litauens honorärkonsul i Luhansk samt ett antal civila i Donetsk, i väsensskilt högre grad än de små förluster ukrainska styrkor EVENTUELLT åsamkar, utan låter det vara underförstått genom ett vagt “också”.

Du kallar Ukrainas BM-21 vagnar i Kyiv för de “fruktade GRAD-rakteterna”, vilket genast likställer dem med daglig massiv GRAD-beskjutning från ryskt territorium och terroristernas beskjutning mot såväl ukrainska styrkor och ukrainska civilister. I ett slag får du en mindre insatt betraktare att se Ukraina som mordiskt, hetsande och moraliskt bankrutt – när de i själva verket försvarar sig mot vår tids värsta förbrytarstat.

Inte med ett ord beskriver du hur ett fascistiskt, totalitärt och brottsligt Ryssland angriper sitt fredliga grannland medelst DIREKT stöd till beväpnade gangstergäng där över hälften består av ryska medborgare, medelst DIREKT beskjutning med artilleri, granatkastare och salvpjäser från ryskt territorium och medelst öppna gränser där sofistikerade vapensystem körs in dagligen i långa kolonner.

Det är, ursäkta min franska, helt fördjävligt och förkastligt att INTE brännmärka Ryssland med varje andetag i detta drama. Genom en lömsk viktning av innehåll och associerade sammanhang stödjer du Rysslands aggression.

Historien kommer inte att vara nådig med ryska medlöpare. Är det verkligen på den sidan du vill ställa dig?

MH17
31 juli.
Sten Sjöström rapporterar från ”flygkrasch” i östra Ukraina.

Jag hade länge upprörts över de språkligt förvanskade rapporterna från våra statsmedia, och skickade därför ett bistert och lätt magsurt email till Sten Sjöström:

Varför beskriver du MH17 med ord som “kraschat”, “flygkrasch i östra Ukraina”, “kraschplats” och pratar om “proryska rebeller” när det i själva verket handlar om en nedskjutning medelst avancerad luftvärnsmissil, utförd av Ryssland-stödda, Ryssland-finansierade, Ryssland-ledda terrorister?

De sk “rebellerna” är inte rebeller i traditionell mening och det är därför svårt missvisande att använda den termen. Rebeller gör uppror – dessa ryska terrorister och ukrainska medhjälpare syftar ENBART åt att främja Rysslands intressen i Ukraina. Det kan knappast kallas uppror.

Utöver detta har observatörerna hindrats åtkomst genom Rysslands obstruktion, då Ryssland skjuter artilleri från eget territorium mot ukrainska styrkor som försöker säkra området söderifrån, samt att Ryssland skeppar in dussintals stridsfordon och hundratals män till området för att fortsätta striderna mot den ukrainska suveräniteten.

Begrips?

Där är vi idag, åtta månader efter att Vladimir Putin angrep Ukraina i ett krig som fortfarande inte erkänns, varken av Ryssland eller av Sveriges Radio. Frågan är nu om SR och SVT är villiga verktyg eller nyttiga idioter i tjänst hos främmande makt? Välkommen till Monismanien!

Advertisements

Tagged: , , , ,

§ One Response to Den svenska statsradion i Moskvas tjänst

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Den svenska statsradion i Moskvas tjänst at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: