Den känslige Jonas

September 17, 2014 § Leave a comment

Det här är bara en observation. På valnatten jublar Vänsterpartiet efter vad man upplever en efterlängtad seger. Man är tillbaka vid makten. Man har krossat Reinfeldt. Man har fått ytterligare hela två mandat i riksdagen, man har vunnit!

Att den förkrossande ”segern” innebär hela 0,1% ökning av andelen röster för det traditionella vänsterblocket och ett ytterst instabilt parlamentariskt läge med Sverigedemokraterna i otäck vågmästarposition – är förstås tråkigt smolk i bägaren.

Jämväl. Dagen efter segern träffar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sin blivande statsminister, Stefan Löfvén, i Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen. Det blir ett kort möte.

Strax därpå kallar Sjöstedt till presskonferens, där han inför smattrande kameror berättar att han fått ett klart och tydligt NEJ till att ingå i den nya regeringen.

Jonas Sjöstedt berättar för pressen hur besviken han är

Jonas Sjöstedt berättar för pressen hur besviken han är (bild från Sjöstedts twitterflöde)

Sjöstedt är så arg! Han är försmådd! Han har kämpat så hårt för en rödgrön seger och nu har blivit snuvad på makten av den han stöttat genom allt! Han finner knappt ord, så besviken är han.

Nu ska han gå i opposition. Nu är det tillbaka till kampen, i skyttegraven, mot alla. Han ska minsann ge igen. Han ska vara oförsonlig. Ställa hårda krav. Vara besvärlig!

Du får ursäkta, men jag skrattar. Inte enbart av illa dold skadeglädje, utan mest för att det är ett så galet beteende, så onödigt, så destruktivt. Inte för att jag på något sätt vill hjälpa Vänsterpartiet, men ändå. För sakens skull.

Naturligtvis skulle Sjöstedt ha agerat med mer eftertanke. Ett nej är aldrig ett nej i politiken utan en förhandlingsposition. Och Stefan Löfvén är proffs på förhandling, det säger ju alla.

Efter Stefans nej skulle Jonas ha åkt hem i lugn och ro. Inte kallat till presskonferens. Och om någon nyfiken journalist frågat, som de säkert gjort dagen efter valet, skulle han ha sagt: ”Vi har haft ett första möte, det är allt jag kan säga just nu, tack så mycket”. Någonting ditåt. Lite vagt, lite spännande, lite lovande.

Jämför positionerna. I den ena står Jonas på en plats där ingenting egentligen är möjligt, där han tappat ansiktet och förtroendet, där allt är skit och katastrof, där det pratas svek och helvete.

I den andra positionen kan allt fortfarande hända – om inte Stefan själv går ut och förkunnar att Vänsterpartiet inte är välkommet i regering. Då har Jonas möjlighet att kontra med en ny version av läget, t ex ”Det är beklagligt att Socialdemokraterna tar den här positionen, men vi förblir ändå öppna för samarbete för det fall Stefan Löfvén får problem med sin regeringskonstruktion.”

Men som sagt, det här är bara en observation. Lycka till båda två!

Förhandlaren Stefan Löfvén (Foto: Riksdagen)

Förhandlaren Stefan Löfvén (Foto: Riksdagen)

Advertisements

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Den känslige Jonas at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: