Departementschefen som kunde

October 21, 2014 § Leave a comment

Robert Rydberg, Utrikesdepartements mellanösternchef

Robert Rydberg, Utrikesdepartements mellanösternchef

Det finns lite för många kriser att bevaka: Ukraina, Israel, Moldavien, Estland, Ebola, Sydkinesiska sjön… listan kan göras lång, och som ensam observatör hinner man inte sätta sig in i allt. IS/Da’esh framfart i Irak och Syrien tillhör dem som jag endast bevakar sporadiskt – huvudsakligen pga avståndet och dess i nuläget relativt ringa inverkan på det svenska samhället. IS har förstås demonstrerat stor potential att rubba på världsordningen, inte minst genom att de medelst avskurna huvuden fått en av USA ledd koalition att börja flygbomba i krutdurken.

Med anledning av en serie ohyggliga dåd har Sverige uttalat sin skarpa fördömelse över IS, som om det skulle ha någon som helst inverkan på terrorgruppens agerande. Utöver fördömandet har Sverige lovat stöd till koalitionen mot IS – dock inte, som Danmark, genom bidrag till flygbombningar eller annan militär hjälp utan i form av humanitärt bistånd. Exakt hur detta humanitära bistånd konkret ska utvecklas är en gåta.

Döm då om min förvåning när Robert Rydberg, mellanösternchef på Utrikesdepartmentet, ger svar på tal i nedanstående Twitter-utbyte.

Enligt Robert Rydberg ger Sverige, eller ska ge, ”varje slags stöd utom militärt, med fokus på humanitärt” till kampen mot IS. Notera att här avses Sveriges deltagande i partnerskapet mot IS, inte generellt humanitärt stöd till regionen som helhet.

rr1

Det är ett förbluffande uttalande, för ingenstans på UD:s sidor eller pressmaterial förekommer något liknande. Allt Sverige sagt hittills är att vi fördömer IS agerande. Detta uttalande kommer i anslutning till att IS dödsföraktande anfaller civilbefolkning och YPG-gerillan i Kobane och därmed hotar att helt utradera det sista kurdiska fästet på syriskt territorium. Hur ska Sverige bidra till att stävja det anfallet, eller det fortsatta anfallet mot yaziderna i norra Irak? Jag begär ett förtydligande:

rr2

Efter fyra dagars väntan, och påstötning via email till UD, har jag fortfarande inte fått ett konkret svar. Betyder det att insatsen inte pågår, eller att den inte ens är planlagd? Betyder det att Robert Rydberg helt sonika kastat ur sig något på Twitter som han inte har täckning för?

Min fråga är oskyldigt enkel: vänligen beskriv den svenska insatsen och på vilket sätt den påverkar IS framfart?

Gissningsvis förbannar Robert Rydberg sin tweet, men att ta bort den skulle se illa ut. Han väljer istället att ignorera frågan, som om det som sagts på Twitter ”inte är på riktigt”. Det är en fåfäng och missriktad förhoppning, för det finns folk som jag som löjligt nog tar ord på största allvar.

Låt nu säga att Sverige faktiskt avser bidra med humanitärt stöd ”i alla dess former”: hur kan det tänkas se ut, och när och hur ska det börja levereras? Det skulle kunna vara: mat, filtar, sjukvårdsmaterial, tält, kläder, skor och skolor till flyktingar i södra Turkiet. Utöver det kan Sverige bidra med villkorade eller ovillkorade pengar till Röda Korset, Röda Halvmånen, UNHCR mfl, pengar som endast långsamt och indirekt kommer nödlidande till godo och som till större eller mindre del försvinner i korrumperade fickor och allmän förskingring. Frågan är hur något av detta ens marginellt kan påverka IS ställning i Irak och Syrien?

Efter diverse påstötningar och följande undanglidningar kommer så småningom det definitiva svaret enligt Rydberg, i form av en fråga:

rr3

I förstone finner jag det anmärkningsvärt att Robert Rydberg som officiell företrädare för statsmakten blockerar en intresserad medborgare och tillika uppdragsgivare från följande på Twitter. Det hindrar inte mig från att läsa hans tweets men det blockerar mina frågor och kommentarer att nå Rydberg. Nåväl, det kan jag leva med.

Frågan är ändå om jag genom oskyldig fråga och envist utkrävande av förtydligande å den officiella positionen förvandlat mig från intresserad medborgare till obehaglig haverist? Jag överlåter åt betraktaren att göra sina egna bedömningar om hur långt man kan eller bör gå i strävan efter klarhet.

Avslutningsvis har jag under dagen haft mailkontakt med Robert Rydberg där jag fått följande klarläggande:

  1. Inget i vårt humanitära stöd m.a.a. Syrien/Irak-konflikten är hemligt. Det är omfattande, och inget som någon har ett intresse av att dölja – tvärtom. Det finns åtskillig information tillgängligt på nätet, bl.a på UD:s och Sidas hemsidor. Riksdagen genomförde en öppen utfrågning om ämnet den 8 oktober. En del av informationen är inte helt uppdaterad, men så är på väg att ske. Ofta görs i redovisningarna inga specifika hänvisningar till ISIL, men det är ju uppenbart att ISIL är en väsentlig – och snabbt ökande – del av förklaringen till de humanitära behoven.

  1. Ytterligare information om svenskt stöd kommer, som jag förklarat, att göras tillgängligt inom kort. I morgon genomför FN-förbundet en konferens i Stockholm (öppen för allmänheten) där utrikesministern och tjänstemän från departementet medverkar. Nästa vecka genomförs en internationell givarkonferens i Berlin, där Sverige medverkar, och i samband med vilken självfallet vårt stöd – nuvarande och ev. tillkommande – kommer att presenteras.

Ännu ett icke-svar med andra ord, vilket föranledde riposte:

Robert,
Tack för svaret. Dock är huvudfrågan alltjämt obesvarad: på vilket sätt påverkas IS av Sveriges humanitära stöd? Insatserna, vilka naturligtvis är välkomna och vällovliga, vänds såvitt jag förstår uteslutande till förmån för IS (och Assads) offer, vilket inte på något sätt förändrar IS (eller Assads) krigförande kapacitet. Det var det hela, och jag har all förståelse för att du inte kan svara på frågan.

Svaret lät inte dröja på sig:

Johan,
Mitt svar på frågan är att ISIL inte kan besegras om man överger dess offer: de är de människor som vi hoppas en gång ska kunna återvända till de platser från vilka de fördrivits och där bidra till att återuppbygga multietniska/multireligiöst samhälle. Kan de inte detta har ISIL vunnit.

Vänliga hälsningar,
Robert

Därmed står det, åtminstone i mina ögon, relativt klart att Sverige inte på något aktivt sätt medverkar i koalitionen mot IS – något jag inte förväntade mig – utan helt fokuserar på att stödja dess offer med ospecificerade humanitära medel. Det är jättebra, men lär alltså inte ha någon som helst praktisk effekt gentemot IS – för hur välfödda, välklädda och välbefiltade kurder och yazider än är i sina ”trygga” flyktingläger i södra Turkiet kommer de inte att kunna återvända för att med fred, frihet och demokrati bygga ett multietniskt och multireligiöst samhälle förrän helvetesmonstret IS är definitivt bekämpade – av någon annan.

Slut.

Advertisements

Tagged: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Departementschefen som kunde at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: