Försvar av Försvaret och migrationspolitiken

December 18, 2014 § Leave a comment

En svensk soldat i Afghanistan. Foto: Alexander Karlsson/TT via sverigesradio.se

En svensk soldat i Afghanistan. Foto: Alexander Karlsson/TT via sverigesradio.se

Sverigedemokraternas generösa och föregivet upprustningsvänliga försvarspolitik bygger på, liksom all deras ymnighetshornspolitik i andra utgiftsområden, att budgeten förstärks genom inskränkningar i migrationspolitiken.

När jag kritiserar deras försvarspolitik som varandes en utopi och säkerhetspolitisk återvändsgränd reagerar SD med reptilhjärnan och ifrågasätter varför Sverige ska ha en generös migrationspolitik. Detta är pudelns kärna: om liberala/humana/demokratiska värderingar kan försvara migrationspolitiken, med folkets förståelse i ryggen, finns det heller inga magiska extrapengar därifrån att fördela till försvaret – och då faller SD:s löften som Löfven om hösten. Försvaret kan vi bekosta ändå, ur hela statens skattekaka om ca 790 miljarder, genom att minska svinnet på ca 130 miljarder och genom att återta en del av de 133 miljarder som varje år undgår beskattning.

Så, varför ska vi ha en generös migrationspolitik, trots att den nu etablerade sanningen tycks vara att detta föröder Sverige och lovar katastrof, upplösning av det svenska (vad det nu är) och ännu fler brandbomber i förorterna?

För mig är svaret självklart, och jag hoppas att det är det för dig också.

Vi ska ha en generös, human och värdig migrationspolitik – asylmottagande och invandring – därför att vi är modiga människor, inte rädda och inskränkta. Vi ska inse att en generös migrationspolitik gör oss starkare – som nation och människor – inte svagare.

Xenofobi, främlingsskräcken som är Sverigedemokraternas mentala och politiska fundament, är lika väl grundad som arachnofobin, agorafobin eller vilken annan fobi som helst. Det är ett mentalt, psykologiskt tillstånd utan verklighetsförankring. För den som lider av fobin är den dock högst verklig, men för alla andra är det en vanföreställning, en alternativ verklighet utan fog i realiteter. Det är bisarrt att en aggressiv sjuttiokilos köttklump ska vara rädd för en passiv husspindel på 0,2 gram. Lika bisarrt är det att automatiskt vara rädd för människor från andra kulturer, med annan hudfärg, med annan religion.

Precis som alla andra fobier går också xenofobin att bota, genom gradvis exponering och kontakt. Jag rekommenderar tillvägagångssättet. Gå ut ur stugan och möt världen. Besök asylboendet och se människorna med egna ögon. Visst lär det finnas ett och annat rötägg – det gör det överallt, och i synnerhet bland Sverigedemokraterna.

Invandring och flyktingmottagande gör oss starkare. Dels växer vi som människor när vi låter generositet och medmänsklighet styra våra handlingar. Dels kommer dessa människor, när de mottagits med värme, värdighet, öppna armar och hjälp att starta nya liv ibland oss, att bli bidragande till tillväxt, skatteintäkter, företagande, kreativt skapande och demokrati – om vi inser det, och sätter dessa funktioner i system.

Jag uppmanar dig att vara stark. Att vara människa. Att bejaka tillväxt och kreativitet. Ställ dig inte på rädslans, hatets och inskränkthetens sida.

Tack.

Advertisements

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Försvar av Försvaret och migrationspolitiken at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: