Propagandaradion ger…

January 22, 2015 § 1 Comment

Så var det dags att lyssna på radio igen, efter tips från flödet. Igår pratade Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios korrespondent i Moskva, om fortsatta strider i Ukraina. Men vad var det hon sa – och vad var det hon INTE sa? Texten och radioinslaget i sin helhet hittar du här. Jag rekommenderar att du lyssnar på klippet först – det är bara 1 minut och 20 sekunder.

Skärmavbild 2015-01-22 kl. 15.46.49

Så – låt oss dekonstruera:

(ej audio) Efter flera timmars strider norr om Luhansk har Ukraina förlorat kontrollen över två arméposteringar och en by. Övervakare från OSSE europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen har hindrats från att ta sig till området, i strid med vapenvileavtalet.

MPL/SR: I skrivningen görs ingen skillnad på vem som hindrat OSSE, vilket kan förleda lyssnaren/läsaren att tro att Ukraina är delaktig i obstruktionen, emedan det är fullt klarlagt att Ryssland och ”separatisterna” vid upprepade tillfällen har obstruerat OSSE från att fullgöra sitt arbete, längs hela fronten – så också denna gång. Rekommendationen här är att MPL/SR skriver ut att det är Ryssland och separatisterna som hindrat OSSE.

Samtidigt som hårda strider skördat flera liv i Donetskområdet har minst lika intensiva strider pågått norr om staden Luhansk i den andra så kallade folkrepubliken.

MPL/SR: det skadar inte att också sätta citationstecken kring ”folkrepubliken” och ”separatister” för att ytterligare förstärka att dessa begrepp är cyniska ryska konstruktioner utan validerad motsvarighet till verkliga folkrepubliker eller verkliga separatister. För, som alla vet, är de s.k. “pro-ryska separatisterna” i själva verket helt och hållet organiserade av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och understödda av hela den militär-kleptokratiska ryska regimen. De skulle inte klara sig en vecka utan ryskt understöd, ryska vapen, rysk ammunition, ryska stridsvagnar, ryska allt. Att försöka inbilla lyssnarna/läsarna något annat är, ursäkta, ta mig fan delaktighet i den ryska propagandan.

I den självutnämnda folkrepublikens tv-kanal finns bilder från byn Frunze och evakuering av en handfull kvinnor och äldre med en gammal rostig buss. I bakgrunden hörs dova smällar från tungt artilleri. I strider ska också stridsvagnar ha använts av båda sidor.

MPL/SR: Här är det tydligt att MPL hämtat underlag för inslaget från ”folkrepublikens” propagandakanal ”Novorossiya TV”. Det är i sig beklagligt, och än mer så då det inte framgår att ryska propagandakanaler är de ENDA som visas för boende i konfliktområdet enär de ryska legoknektarna STÄNGT AV alla Ukrainska kanaler från lokala TV-master. Frågan är om MPL sett samma kanal i Moskva där hon befinner sig, eller om hon endast sett nämnda inslag på webben? Detta i sig strider mot kravet på opartiskhet.

Här talas också om att båda sidor använt sig av stridsvagnar – som om det skulle varit något onormalt eller anmärkningsvärt för konflikten. Det som INTE nämns är att de ryska styrkorna använder sig av helryska stridsvagnar av modell T-72 som inte alls existerar i det ukrainska inventariet, vagnar som BARA kan ha förts in i Ukraina av Ryssland och som är några snäpp kraftfullare än motsvarande ukrainska T-64. Om detta ges lyssnaren/läsaren ingen information, vilket förleder denne att tro att båda sidor är jämnbördiga eller, i förlängningen, har samma rätt att slåss i Ukraina.

OSSE:s (europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen) övervakare har hindrats från att ta sig in i området.

Som nämndes i kritiken av ingressen har OSSE hindrats i all sin övervakning. OSSE bevakar endast nödtorftigt TVÅ gränsövergångar längs hela den långa ockuperade rysk-ukrainska gränsen; har fått UAV beskjutna; har hindrats i sina observationer; har hotats och tillfångatagits av den ryska sidan och är dessutom infiltrerade och motarbetade av Ryssland på högsta organisationsnivå. OSSE-missionen i Donbass är vidare under stark kritik för medverkan med terroristerna, för undfallenhet, korruption och t o m skörlevnad [jo, OSSE-bilar parkeras utanför horhus i Donetsk. Inspektion månne?].

Men i söndags noterade OSSE minst 30 brott mot vapenvileavtalet, de flesta från ukrainsk sida.

Under 246 dagars belägring har den ryska sidan beskjutit Donetsk flygplats och stad tiotusentals gånger. Ukraina har vid två tillfällen utlyst ensidig vapenvila och ensidigt hållit den trots fortsatt beskjutning från den ryska sidan. Den i inslaget kommenterade händelsen berör den ytterst sällsynta, om inte den enda, gång då Ukraina fullt och aktivt besköt den ryska sidan för att undsätta sin på flygplatsen belägrade personal. Utöver detta har den ryska sidan inte under EN enda dag hållit NÅGON vapenvila. De s.k. ”separatisterna” har inte ens erkänt något avtal om vapenvila. Endast kortvariga lokala eldupphör har fungerat, då bägge sidor roterat personal, transporterat sårade och fyllt på förråd. MPL/SRs skrivning är således gravt missvisande.

Sedan igår råder det omvända och ryska soldater har tillsammans med separatister tagit över två ukrainska arméposteringar och avancerat över den avtalade demarkationslinjen. I Ukraina är oron stor för att det är början till än större rysk offensiv.

Här förtjänar att nämnas att ryska reguljära förband, enligt Ukrainska försvardepartementet, baserat på frontsoldaternas dvs vittnenas intyganden, gick i första linjen i striden kring Postering 31 norr om Luhansk. Det var enl vittnen en hård reträttstrid som föregicks av 6 TIMMARS RYSKT ARTILLERBOMBARDEMANG, men som slutfördes utan ukrainska offer. Observera att ”separatisterna” (utan citationstecken eller s.k. i MPLs skrivning) avancerat över den avtalade demarkationslinjen (för Minskavtalet) och därmed fortsättningsvis bryter mot detta.

[ej audio] Ledare från de båda självutnämnda folkrepublikerna har sagt att målet är att återta de områden de förlorade i juli och fortsätta mot Odessa i söder och Kharkiv i norr. Ett landområde de hävdar är en del av deras Novoje Rossija eller Nya Ryssland i Donbass.

Putin och hans propagandakanaler har till största delen övergivit termen ”Novorossiya” men MPL fortsätter glatt att använda den, liksom göra reklam för ”separatisternas” världsåskådning. Det är rätt motbjudande.

President Porosjenko har hastigt lämnat Davos och återvänt till Kiev. Ikväll ska nya försök till fredssamtal hållas i Berlin.

Detta ger en bild av ett land i kris, vilket i och för sig är sant men som också späder på defaitismen om Ukraina. ”Fredssamtal” är kanske lite magstarkt: mellan vilka parter? De icke erkända ”folkrepublikerna och Ukraina? Eller mellan Ryssland och Ukraina? Ryssland har gång på gång förnekat att de är delaktiga i konflikten och kan således inte komma överens om fred i ett krig man inte deltar i. 

[ej audio] Moskva förnekade idag igen via utrikesminister Sergej Lavrov att ryska soldater finns inne i Ukraina. Däremot erkände Lavrov att separatisterna i strid med Minskavtalet tagit över 500 kvadratkilometer av ukrainsk mark.

Som sagt var, Moskva förnekar och ljuger om allt. Detta kan inte nog understrykas, men får ytterst lite uppmärksamhet i media. Det är sorgligt att Maria Persson Löfgren, som i övrigt är en skicklig yrkeskvinna värd respekt, sällar sin röst till en mediebild som aktivt skönmålar Ryssland [genom undanhållande av sanning] och lika aktivt svartmålar Ukraina, allt i den s.k. opartiskhetens namn. Vore Maria Persson Löfgren sant opartisk skulle hon säga som det är – utan glidningar, utan förledande begrepp, utan insuinationer. Är det för mycket begärt av den svenska statsradion?

Advertisements

Tagged: , , ,

§ One Response to Propagandaradion ger…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Propagandaradion ger… at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: