Mer tokerier i rutan

January 23, 2015 § 4 Comments

Det här med tydlighet och opartiskhet i media är till synes två oförenliga storheter, åtminstone att döma av Elin Jönssons minst sagt förvirrade inlägg om Rysslands krig mot Ukraina, publicerat den 20 januari 2015. Hela hennes text hittar du här, medan nedanstående är en kommenterad dekonstruktion av innehållet.

Skärmavbild 2015-01-23 kl. 13.38.43

”Båda sidor tjänade på att låtsas att vapenvilan fungerade”

Läses: både offer och förövare tjänade på en stunds paus i våldtäkten.

Striderna trappas upp i Ukraina och en lösning på konflikten känns avlägsen.

Ja, för Ryssland visar INGA tecken på att dra sig tillbaka från sitt illegala anfallskrig och illegala annektering.

Men samtidigt kanske måste den för länge sedan förlorade vapenvilan haverera…

VAD? Måste det bli mer krig för att det ska kunna bli fred? Måste Ryssland kriga lite till för att Ukraina ska kasta in handduken? Hur menar Elin?

…för att nya fredsamtal…

Fred mellan vilka? Ryssland förnekar inblandning och de s.k. ”folkrepublikerna” är av Ryssland styrda, finansierade och understödda kriminella grupperingar utan någon laglig grund eller förhandlingsrätt.

…ska komma till stånd. SVT:s korrespondent kommentar [sic] de senaste dagarnas händelseutveckling i Ukraina.

Märk väl – inte ”refererar” utan ”kommenterar”.

Det gick egentligen inte många dagar efter överenskommelsen i Minsk den femte september innan det var uppenbart att uppgörelsen inte skulle hålla. Soldater fortsatte att stupa, civila fortsatte att dö och ingenting tydde på att trupperna, vare sig de ukrainska eller de ryska var beredda att dra sig tillbaka.

Varför och varifrån skulle ukrainska trupper dra sig tillbaka? Det anges inte i beskrivningen, utan läsaren får själv tänka sig hur Ukraina ska retirera ut ur Ukraina.

Trots det användes från både ryskt och ukrainskt håll en retorik som byggde på att vapenvilan bestod. 

Mellan vilka parter? Kom ihåg att Ryssland förnekar ALL inblandning. Ukraina beordrade eld upphör. Tyvärr gjorde inte Ryssland det.

Med uppgift att rapportera om läget i Ukraina förundrades jag hur det dagligen kom uppgifter om olika brott mot vapenvilan samtidigt som man envisades vid att hålla fast vid att den verkade.

Ukraina registrerade och rapporterade varje brott mot “vapenvilan”. Det var tydligt för alla som följde Twitterflödet. De enda som envisades med att benämna “vapenvilan” för vapenvila var gammelmedia som SVT. Samtidigt höll Ukraina sin del av avtalet – man replikerade endast på direkt dödligt hotande fientlig eldgivning. Den ryska sidan observerade ingen som helst vapenvila.

Inget tyckte kunna omkullkasta den, trots att båda sidor anklagade varann för att inte följa Minskuppgörelsen.

Omkullkasta vad? vapenvilan? chimären av vapenvila? uppgörelsen? Notera att Ukraina uppfyllde väsentliga delar av avtalet medan Ryssland inte uppfyllde ett enda. Detta får stå osagt i Elins text.

Det stod snart klart att acceptansen av våldet berodde på att båda sidor tjänade på att låtsas att vapenvilan fungerade.

Intressant hur Elin verkar tro att vapenvila också skulle betyda stopp för den bakomliggande logistiken, fältarbeten och truppförflyttningar. Kanske idé att läsa på lite om hur krig funkar innan man ger sig på att beskriva dem?

Behövde vinna tid

För Ukraina handlade det om att samla kraft. Den ukrainska armén hade lidit svåra förluster under sensommaren, inte minst vid slaget i Ilovajsk i augusti då hundratals ukrainska soldater dog i ett bakhåll.

Det var ju en fin beskrivning. Den ukrainska styrkan omringades och gavs försäkringar av ”rebellerna” och en rysk general om fri lejd ut ur Ilovaisk, men blev trots detta beskjutna under reträtten. Med finkalibrig eld. Med artillerield. Med stridsvagnseld. Det var inte ett “bakhåll” – det var en massaker och ett brott mot krigets lagar.

Armén var försvagad, disciplinen dålig och den inhemska kritiken mot armén som inte ens kunde utrusta sina soldater med relevant skyddsutrustning blev allt hårdare.

Här beskriver Elin den ukrainska armén som avsevärt mycket svagare än de irreguljära ”rebellerna” – vilket är fel. Att den ukrainska armén är svagare än den ryska är helt korrekt, i synnerhet efter månader och åter månader av oupphörlig rysk artillerield från såväl ryskt som ukrainskt territorium. Oavsett vilket spar inte Elin krutet när det gäller förklenande omdömen.

Att retirera hade varit det enda alternativet och det var oacceptabelt.

Varifrån? Hela fronten? Från Ukraina? Förstår Elin över huvud taget att Ukraina är i krig på sitt eget territorium?

För Ryssland var behovet annorlunda.

Jaha, Ryssland har BEHOV av en låtsad vapenvila? Men Ryssland är ju inte en stridande part?

Det var uppenbart för landets ledning att väst agerat både snabbare och mer samordnat än vid annekteringen av Krim. Putin insåg att EU mycket väl kunde öka sanktionerna.

Jo, för Krim kom som en fullständig strategisk överraskning. Svårt att göra något snabbt och samordnat på en halv dag. Det tog månader att få sanktioner till stånd.

Dessutom tjänade han på en frusen konflikt, eftersom situationen trots vapenvilan var tillräckligt instabil för att begränsa Ukrainas handlingsförmåga och därmed samarbetet med väst. En annan, inte mindre viktig faktor för Ryssland var de allt oftare förekommande uppgifter om ryska soldater som stupat i östra Ukraina.

Mycket förvirrad beskrivning som jag inte ens orkar ge mig in på att kommentera, så märkligt sammansatt är den. Så Putin vill ha vapenvila för att inte fler ryssar ska stupa som det sedan ska rapporteras om så att han blir förlägen inför det internationella samfundet? Eh, nej. Skulle inte tro det. 

Känslig fråga [Läs: för Ryssland]

Myndigheterna gjorde allt för att stoppa informationen, men frågan var känslig och skulle kunna påverka den inhemska opinionen.

Läs: om de ryska stupade. Syftningarna är inte helt klara i sammanhanget.

Liksom Ukraina behövde man vinna tid, för att kunna stärka separatisterna i östra Ukraina, utan några synliga förluster.

Men Ryssland är ju inte part i kriget! (:

Men brotten mot vapenstilleståndet blev allt värre. Artilleribeskjutningen ökade, därmed de civila offren. Nästan tusen personer uppges ha dödats sen vapenvilan trädde i kraft. Inte heller löstes krisen, ingen av parterna visade något genuint intresse att hitta en hållbar fredlig lösning på konflikten.

Men HALLÅ – Ukraina har visat ett mycket genuint intresse av att Ryssland retirerar utan vidare strid; uppfyllde huvuddelen av sina åtaganden enligt Minsk; och har på eget initiativ utlyst ENSIDIG vapenvila som ej respekterats av Ryssland. Här får Elin det att låta som om bägge parter är lika skyldiga till ”vapenvilans” sammanbrott – det är inte sant. Det är en ren lögn.

Positionerna var lika låsta som tidigare, några resultativa förhandlingar fördes aldrig. Det var bara en tidsfråga när haveriet skulle komma.

Ja, om Ryssland fortsätter att skjuta blir det onekligen så.

Separatister mobiliserar

De senaste dagarnas strider uppges vara de värsta sedan augusti.Bara de senaste tre dagarna har tio ukrainska soldater stupat. Över hundra har skadats. Detta enligt officiella uppgifter från Nationella Säkerhets- och försvarsrådet (NSFR). Minst 13 civila har dödats, varav flera barn, och ytterligare 56 har skadats efter att projektiler träffat bostadshus i Donetsk och närliggande orter. Enligt NSFR har även ett stort antal stridande på separatistsidan dödats. Det exakta antalet är oklart, men en rysk människorättsaktivist bedömer att över 500 ryska soldater har dödats i strider de senaste tre dagarna.

Separatisterna tycks ha mobiliserat ordentligt. Enligt ukrainska officiella källor ska separatistsidan totalt ha genomfört flera hundra attacker bara under helgen. Ukrainas premiärminister Arsenij Jatseniuk säger sig ha bekräftade uppgifter från landets militära underrättelsetjänst på att Ryssland fortsatt leverera såväl militär personal som utrustning över gränsen till separatisterna.

Separatister – detta fördömda ord. Med uppåt 90% av de stridande varandes ryska medborgare/soldater/legoknektar är det svårt att kalla dem något annat än Angripare eller Terrorister. Termen ”separatist” döljer detta faktum och underlättar för Ryssland att bedriva sitt ombudskrig.

Måste föhandla [sic] snart

Ryssland å andra sidan hävdar att Ukraina eskalerat konflikten och därmed minskat chanserna att få till stånd ett nytt fredsmöte.

Ironin i detta är obeskrivlig. Noterar att Elin inte kommenterar detta cyniska ryska hävdande utan här förfaller till rapportering/omnämnande.

Det toppmöte som skulle ägt rum i Astana, Kazakstan ställdes in på grund den senaste tidens upptrappning.

…som enligt föregående mening Ukraina alltså skulle vara skyldig till? Kom igen!

Att det behövs fredsamtal står klart, inte minst nu sedan vapenvilan förklarats bruten. Även om en lösning av konflikten känns långt borta i dagsläget vet alla parter att de snart måste sätta sig ner vid förhandlingsbordet.

Vilka parter? Ryssland erkänner ingen delaktighet.

Det är mycket möjligt att den upptrappning vi ser nu är ett försök av de inblandade att skaffa sig bra förhandlingslägen inför ett nytt fredsamtal [sic].

Det finns bara ett sätt detta kan sluta på, och det är ett fullständigt och kompromisslöst tillbakadragande av Ryssland ur Ukraina inklusive Krim. Att antyda att det skulle finnas något annat acceptabelt slut på detta är djupt ohederligt.

På det tyder inte minst den utdragna symboliska striden om flygplatsen i Donetsk, där båda parter utropat sig som segrare. Separatisterna (och Ryssland) vill hinna erövra så mycket mark som möjligt medan det för Ukrainas president Porosjenko handlar om åtminstone behålla positionerna för att inte förlora förtroendet hos befolkningen.

Frågan är bara hur många människoliv som ska behöva skördas under tiden partnerna positionerar sig. De mystiska explosioner som skadat ett tiotal personer i staden Charkiv, 30 mil från konfliktzonen väcker oro om huruvida konflikten kan komma att sprida ytterligare innan ett fredsamtal kommer till stånd.

Mystiska explosioner? Jo säkert – det är ryska agenter, illegalister och sabotörer som utför dessa dåd. Det är bara att studera SBU’s rapporter om vilka man omhändertar.

Pust. Slut. Så många tokigheter i en text. Det är något oroande, för det är ju inte så att det kryllar av Rysslandskorrespondenter i statstelevisionen.

Advertisements

Tagged: , ,

§ 4 Responses to Mer tokerier i rutan

 • Lars Holmqvist says:

  Frågan är hur väl förberedda våra svenska journalister är inför den nya mediavärld som växer fram.
  Ryssland är en kleptokrati med kärnvapen som investerar massivt i sin förmåga att desinformera.

  När landet så blir en (nödtorftigt dold) part i en konflikt, hur bra fungerar det då med “objektiv nyhetsrapportering”?

  Det finns ett antal journalister som har koll på detta, men dessvärre långt från alla…

  • jkylander says:

   Exakt. Bara att jämföra Rysslands 3-miljarderssatsning på statspropaganda med motsvarande svenska TV-budget. Ett par enstaka reportrar och en bildredaktör uppfostrad i 70-talets kommunikationskultur förslår inte långt.

 • […] och undertecknad. Huvuddraget tycks vara att Elin är förvånad över att få kritik; tycker att kritiken är osaklig/orättvis; att jag är oseriös och driven av en (föregivet fientlig) agenda. Utbytet […]

 • […] Vidare läsning i ämnet: Propagandaradion ger.. Statsradion i Moskvas tjänst Signal:Noise Charad eller ej? Nu upphör fiktionen Vilse i pannkakan Vem delar Elin bröd med? Mer tokerier i rutan […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Mer tokerier i rutan at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: