Någonting är allvarligt fel

January 23, 2015 § 1 Comment

Det är svårt att beskriva medias rapportering kring Rysslands krig mot Ukraina som något annat än ett första klassens haveri. Eller ska vi säga icke-rapportering, för i valfritt Aktuellt eller Rapport ges kriget omkring 20-40 sekunders uppmärksamhet – en bra dag.

Skärmdump från Aktuellt 22 januari 2015

Skärmdump från Aktuellt 22 januari 2015 – 26 sekunders uppmärksamhet

Ska det behöva förtydligas att ett av våra grannländer bedriver KRIG I EUROPA varje dag sedan invasionen av Krim, och att just denna erövring planerades FÖRE folkresningen på Maidan i Kyiv enligt den medalj som Ryssland lät prägla till dess ”ära”?

Tydligen krävs det något mer än TRETTON DÖDA CIVILA i rysk raketattack för att väcka våra statligt avlönade programredaktörer och ansvariga utgivare, för just denna attack (Volnokhava) gavs just ungefär så mycket utrymme i TV-rutan. Det räcker inte med att ett helt land är under angrepp, det måste till blod och död och förintelse på en episk skala för att vinna uppmärksamhet i svenska statskontrollerade media.

När detta kommenteras får man höra att det är trångt om utrymmet. Jovisst, det är SÅ mycket viktigare att diskutera elöverkänslighet i femton minuter eller japanernas obefintliga kärleksliv än att det pågår ett folkrättsvidrigt övergrepp i vår omedelbara närhet.

Jämte detta strävar våra statsfinansierade, opartiska, media åt en närmast Orwellsk faktabeskrivning där antydan till utpekande eller ansvar ofta suddas bort eller rapporteringen görs så allmän att ”båda sidor” kan anses skyldiga.

”förståelse för båda sidor”
”belysa båda sidor av konflikten”
——
Ukraina attackeras av Ryssland
Belinda våldtas av Bengt

Det är djupt ohederligt, och skulle inte tillåtas i NÅGON annan beskrivning av händelse eller brott. Det finns ett brott, det finns ett offer, det finns en gärningsman. Så varför envisas SR och SVT med att pixla förövarens ansikte? Att skylla på offret? Hade Ukraina en för kort kjol på sig eller får hon skylla sig själv för att hon råkade gå ensam på en illa upplyst gata där klasar av unga hormonstinna män hänger?

Det kallas balans enligt journalister och redaktörer. Ursäkta, men den sortens balans blir helt obalanserad. Till intäkt för den föregivna balansen hör man detta:

”Jag måste vara balanserad, för ena stunden kallas jag Kiev-fascistXXXX och i den andra för Putinkramare”

Känns det trovärdigt?

Nej. Och ja, säkert har också Ukrainas stridskrafter gjort sig skyldiga till medvetna och ofrivilliga övergrepp, inte minst frihetsberövande och övervåld: jag hävdar inte att Ukraina är 100% fläckfritt – men, och det är ett viktigt men, det grundläggande faktumet kravstår: Ryssland för krig mot Ukraina, Ukraina är ett offer, Ukraina har all rätt att tillgripa våld för att hävda sin nationella suveränitet. Att på olika sätt ifrågasätta det eller antyda att Ukraina har någon skuld för den pågående våldtäkten, det är att ställa sig på Rysslands sida.

Tänk på att det media som förmedlar dessa lömska och förvanskade uppfattningar också är samma media som vi förväntas lita på i ett svenskt nationellt nödläge. Jag säger bara lycka till med det, och letar efter numret till SÄPO.

Advertisements

Tagged: , , , , ,

§ One Response to Någonting är allvarligt fel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Någonting är allvarligt fel at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: