Vem delar Elin bröd med?

February 1, 2015 § 2 Comments

I fredagens Aktuellt fick vi se och höra Elin Jönsson, SVT:s Moskvakorrespondent, intervjua en svensk-finsk/finlandssvensk frivillig i Ukraina. På det hela taget var det en OK intervju med endast ett fåtal smärre beklagliga vändningar, i synnerhet sedan Carolus Löfroos lyckades bemöta de hyggligt ledande frågorna på ett utomordentligt balanserat och klargörande sätt. 

Därmed kan man tycka att intervjun fyllde ett bra syfte: att låta en vettig karl komma till tals. Säkert skär Putinapologeterna och rysslandskramarna tänder över att en så sansad och vältalig representant fick berätta hur det verkligen ligger till. Det förändrar dock inte faktum att det finns en djupt ohederlig agenda bakom inslaget, som inte är omedelbart synlig.

Hur kommer folk att minnas intervjun? Jo, med hjälp av tre stolpar: SVENSK NAZIST UKRAINA. Detta är narrativet (skogen) som skönjes bakom alla ord (träden). Låt oss titta lite närmare på vad som sägs och skrivs – och vad som INTE sägs och INTE skrivs:

Carolus från Sundsvall strider i Ukraina

I den politiska debatt som blossat upp om svenskar som deltar i krig utomlands har det mest handlat om dem som strider för Islamiska staten, men även i kriget i Ukraina deltar svenskar. SVT:s korrespondent har träffat 26-åriga Carolus Löfroos från Sundsvall, för att höra vad som fick honom att bege sig till den ukrainska fronten och strida för ett förband med nazistisk koppling.

Det som inte sägs här är att Carolus strider mot individer med uttalat nazistiska sympatier och kopplingar. Det saknas inte bildbevis på ryska medborgare/soldater/legoknektar som prytt kroppen med hakkors, som ses göra nazisthälsningar och ikläda sig diverse naziutstyrslar på VK (ryska Facebook). Vi vet att ryssen Pavel Gubarev, f.d. ”premiärminister” i den s.k. ”Folkrepubliken Donetsk”, var en av ledarna i en nynazistisk organisation och setts i just denna typ av bilder, samt inför hundratals hänförda anhängare som en slags Führer. Samme Gubarev som ryska utrikesministeriet arbetade hårt för att få frigiven ur ukrainsk fångenskap…

Vi vet att Dmitry Rogozin, vice premiärminister och vice ordförande i den ryska militärindustriella kommissionen, har nazistsympatier i det att han fotograferats hålla tal på en av deras välbesökta sammankomster. Vi vet att chefsideologen Dugin har nazistiska böjelser och influerar såväl ledarskap som småfolk i Ryssland. Vi vet att ryska nazister tågar på St Petersburgs och Moskvas gator och att de strider i Ukraina. Men det säger Elin ingenting om. Hon vill bara skjuta in sig på de svenska eventuella nazisterna. Vars romantiskt totalitära åsikter förstås inte heller kan ursäktas.

Ingressen lutar sig något mot de flera hundra svenskar som tagit sig ned till Syrien och Irak för att slåss med (och vissa säkert mot) IS/Daesh, synbarligen för att göra en jämförelse mellan dessa individer och de fåtal svenskar som strider i Ukraina. Här är det viktigt att göra en distinktion: den som strider för IS krigar för en illegal terrororganisation vars metoder och syfte är fullständigt avskyvärda. Den som strider för Ukraina gör det inom ramen av en militär organisation styrd av en demokratisk stat som har ett oavvisligt konstitutionellt och internationellt lagmandat att värna sin nationella integritet och suveränitet. De två stridande kategorierna är således inte på något sätt jämförbara.

Efter stora svårigheter lyckas vi hyra en bil med en chaufför som vågar köra oss till Mariupol. Det har bara gått några dagar sedan staden utsattes för raketbeskjutning. 30 människor dog. Inga försäkringar gäller längre i området.

Observera att raketbeskjutningen utfördes av ryska styrkor. Eller ”pro-ryska separatister” som media föredrar att kalla dem, fast utan citationstecken. Elin vet mycket väl att raketerna avlossades från positioner öster om staden, men genom att inte nämna det bevaras fiktionen att det skulle kunna vara ukrainska raketer som av misstag eller konspiratorisk illvilja avlossats mot de egna linjerna. Detta sägs förstås inte rent ut, och det är inte alla som gör denna distinktion av en bit utelämnad text. Men den outtalade, gnagande osäkerheten om vem som egentligen skjutit finns där – medvetet eller ej kan bara Elin svara på. Det enda vi med säkerhet vet är att Elin utelämnar att det var ryska raketer.

Vi är på väg till Azovs militärbas som ligger en bit utanför staden dit Carolus Löfroos nyss återvänt från sin postering inne i Mariupol.

Enligt Säpo har uppemot 30 svenskar har rest till Ukraina för att kämpa mot Ryssland, mellan fem till tio personer deltar aktivt i striderna. De flesta har tagit värvning i frivilligbataljonen Azov, ett förband som har koppling till högerextrema grupper och som anklagats för krigsförbrytelser.

I sammanhanget förtjänar också att nämnas hur norska frivilliga, uttalade nazister, strider på den ryska sidan, även om detta inte är ämnet för inslaget. Värt att veta bara. Här efter har jag klippt bort ett stort stycke av artikeln som handlar om den nationalsocialistiska kopplingen, för att landa i ett ganska anmärkningsvärt uttalande:

Själv skulle jag ha svårt att dela mitt bröd med min rumskompis om jag visste att han var nazist, men Löfroos säger sig inte ha några problem med det.

Vem delar Elin bröd med?
Nazister är förstås oerhört otäcka, det kan ingen förneka. Frågan är om Elin skulle kunna dela bröd med minst lika otäcka stalinister? Eller putinister? Går det bra att mumsa macka med en maoist eller leninist? Samtliga dessa -ister representerar folkmord, förtryck, kleptokrati och despotiskt styre på en skala som är minst lika allvarlig som nazismens, utan att för den del på något vis förringa nazismens brott.

Den centrala avsikten med artikeln/inslaget är detta: att kladda nazism på försvaret av Ukraina. Tesen som drivs av Moskva liksom här också av Elin/SVT är att Ukraina är nazistiskt, den som försvarar Ukraina är nazist eller tolererar nazister. Det är ett djupt ohederligt och lömskt narrativ som Elin här stödjer. Ty sanningen är att stödet för högerextrema partier/grupperingar är aldrig så lågt som i Ukraina jämfört med resten av Europa, eller allra minst Ryssland där nazismen kryper ända upp i översta statsledningen som ovan redogjorts för.

– Det är viktigare saker som står på spel nu än vad folk har för personliga åsikter.

Själv kallar han sig politiskt obunden och jag undrar hur det då känns att bära Azovs symbol, som påminner starkt om den nazistiska varghaken.

Tänk gärna på att de ryska styrkorna omger sig med stalinistiska symboler typ hammaren och skäran, den femuddiga stjärnan och andra repressiva folkmordssymboler som är lika plågsamma att bevittna som hakkors och varghakar. När får vi se Elin göra ett sådant reportage? Svar: aldrig.

– Den är viktig för igenkänningen, så jag inte blir skjuten av mina egna. Jag har större problem här än att jag bär något som ser nazistisk ut, säger Carolus Löfroos.

Enligt svensk lag är det inte olagligt för att delta i krig utomlands, men det pågår en politiskt debatt om huruvida det borde vara det. Diskussionen har främst handlar om dem som strider för Islamiska staten, men under en säkerhetskonferens nyligen nämnde utrikesminister Margot Wallström (S) även dem som strider i Ukraina.

Carolus Löfroos gillar inte jämförelsen med IS. Trots att han ser lika lugn och mild ut som tidigare, säger han:

– Det där gör mig egentligt upprörd. Det är satans ohederligt att jämföra oss. Det är en hemskt stor skillnad på dem och oss.

Hur då menar du?

– Vi är här för att hjälpa ett mindre folk mot ett större lands angrepp. Vi är inte här för att göra sådana saker som de gör därborta, säger han.

Detta “större lands angrepp” , dessa brott mot krigets och mänsklighetens lagar kommenteras inte av Elin. Kanske tog utrymmet slut, eller så ryms det inte i artikelns verklighetsbeskrivning. För vi vet, vi har bildbevis på, att de ryska mellanhandstrupperna ”DNR”, ”LNR”, ”Batman”, ”Vostok” och allt vad de heter, mördar och torterar och har så gjort sedan anfallet på Sloviansk och Kramatorsk i april 2014. Vi vet att ryska styrkor avfyrar artilleripjäser från civila bostadsområden, rakt nedanför balkongerna, vi vet att de skjuter urskillningslöst med raketer och granatkastare till och med på folk som befinner sig på den ”proryska” sidan av fronten. Men det rapporterar inte SVT om, för det är inte opportunt.

Anklagas för krigsbrott

De högerextrema frivilligbataljonerna har faktiskt anklagats av Amnesty International för att ha begått krigsförbrytelser, för att ha dödat civila och använt tortyr mot krigsfångar. Carolus säger sig inte ha sett något sådant.

– De krigsförbrytelser jag sett är raketbeskjutningar på civila från den andra sidan.

Detta kommenterar inte Elin, enligt ovan. Istället fortsätter hon att försöka kladda nazist och återvändarattentatsrisk på Carolus:

Men Säpo anser att ni kan utgöra en säkerhetsrisk för Sverige när ni kommer tillbaka härifrån med kunskaper om stridsföring.

– Jag ska söka upp Säpo för en dejt så fort jag kommer tillbaka. Men det är löjligt. Jag tror de säger så för att det finns de som vill höra sådant. Varken jag eller någon av de andra här skulle kunna utgöra något hot. Folk oroar sig för fel saker.

All heder åt Carolus Löfroos som står upp för ett fritt, suveränt, demokratiskt Ukraina och som smärtfritt och utan ansträngning bemöter Elins nazistkladd. Trots denna insats lär dock svensken i gemen minnas inslaget sålunda: “jag hörde att det finns svenska nazister som slåss i Ukraina”. Elins mission var framgångsrik – därför att hon får stå oemotsagd i Sveriges Television, det i särklass mest åsiktspåverkande media vi har i landet.

Som efterspel vill jag också bjuda publiken på en belysande twitterkonversation mellan Elin och undertecknad. Huvuddraget tycks vara att Elin är förvånad över att få kritik; tycker att kritiken är osaklig/orättvis; att jag är oseriös och driven av en (föregivet fientlig) agenda. Utbytet är intressant ur så många aspekter att det är värt en hel bloggpost i sig själv, men jag nöjer mig med att konstatera att VEM SOM HELST kan ha en åsikt och uttrycka den, medan VEM SOM HELST inte kan bli Moskvakorrespondent för SVT.

 

Advertisements

Tagged: , ,

§ 2 Responses to Vem delar Elin bröd med?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Vem delar Elin bröd med? at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: