Propagandaradion ger… del IV

February 14, 2015 § Leave a comment

Rubriken. Ingressen. Söte Jesus!

Rubriken. Ingressen. Söte Jesus!

Det är faktiskt ingen som helst måtta på hur mycket galen propaganda som Sveriges Radio skickar ut om i Rysslands krig i Ukraina. Det är HELT galet. Sveriges Radio har, trots upprepade påstötningar, inte lärt sig ETT SPÅR om vokabulär och saklighet i rapporteringen. Källkritiken och faktakollen lyser närmast helt med sin frånvaro, vilket kan ses i fredagens “uppdatering” i Ekot.

“Fortsätter strida trots besked om vapenvila”

Ja, RYSSLAND är på offensiven för att tillintetgöra en omringad ukrainsk trupp kring Debalteseve medan Ukraina FÖRSVARAR SIG mot detta. Det blir strider, men det skulle inte bli några strider om bara Ryssland upphörde med sitt krig och drog sig tillbaka. Alternativet är att Ukraina GER UPP och lägger sig platt för den ryska invasionen – då skulle Sveriges Radio må minsann!

“…fortsätter granatbeskjutningen i minst två städer som kontrolleras av ryskstödda separatister..”

Men vad i hela hinhåle är det för fel på journalisterna? Här hävdas/antyds att Ukraina skjuter artilleri mot minst två städer (Donetsk, Luhansk). I själva verket, om SR gjorde hemläxan, är det dokumenterat att RYSKA artillerförband skjuter mot sina egna linjer, bland annat en incident den 30 januari i syfte att egga befolkning och internationell press mot Ukraina. SR lyckas väldigt väl med det senare.

Vidare anges en bruttolista av stupade och sårade, men inte med ett ord nämns RYSK salvpjäsbeskjutning av Kramatorsk någon dag tidigare eller samma slags beskjutning mot en lekskola i staden Artemivsk, där ett antal offer krävdes. Är Vincent Dahlbäck en praktikant eller riktig journalist?

“Rapporter om nya ryska stridsvagnar i Donetsk och granatbeskjutning i Luhansk under morgonen kommer från olika nyhetskällor. De uppger samtidigt att beskjutningen inte verkar vara lika intensiv som tidigare.”

Ja, vilka källor då? TASS? Ruptly? Det vi vet är att omfattande ryska styrkor skjuter med artilleri mot Debaltseve-fickan och att Ryssland under förhandlingsnatten i Minsk körde in ytterligare ett hundratal stridsfordon – stridsvagnar, pansarfordon och salvpjäser – för att delta i striden. Det pågår ingen ukrainsk offensiv mot Donetsk och Luhansk, vare sig med artilleri eller trupp – annat än i journalistens fantasi.

Notera också att Vincent skriver “separatister” utan citationstecken och att han benämner Ukrainas armé som “regeringstrupper” och “regeringsarmé”. Detta är ett normalt språkbruk i svenska massmedia när man vill kladda diktator/junta/Pinochet/kapitalistjävlar på en part, vilket i det här fallet är mer än lömskt – det är propagandistiskt.

På sikt ska en buffertzon upprättas längs stridslinjen, så att befolkningen i östra Ukraina kan återgå till ett normalt liv.

Nja Vincent, det där har du nog fått lite om bakfoten. OM Ryssland ändå lyckas annektera delar av östra Ukraina lär det inte bli återgång till ett normalt liv, om man inte med “normalt liv” menar repression, förföljelse av fri press och obegränsad kleptokrati. Det är just detta Ukraina slåss emot: att Ryssland INTE ska tillåtas begå rov på en suverän stats territorium.

Men fredagen började inte bra. Separatister hävdar att tre civila dödats och fem skadats av regeringens artilleribeskjutning, medan regeringsarmén rapporterar om åtta döda soldater och 34 skadade längs hela konfliktlinjen.

Jaha du. Vad “separatisterna” hävdar kan man med fog helt bortse från. De skjuter på sina egna och videofilmar det för att världen ska tro att Ukraina ligger bakom det. Att du repeterar detta, och förminskar Ukrainas armé till “regeringsarmén” är riktigt, riktigt, RIKTIGT otäckt.

Det är framför allt runt den strategiska staden Debaltseve som striderna är mest intensiva, när separatister försöker omringa regeringstrupperna.

Hur kan det komma sig att ett gäng tandlösa trashankar har en av Europas största krigsmakter, med hundratals stridsvagnar av senaste ryskt snitt, hundratals pansarfordon och hundratals artilleripjäser som skjuter hundratals ton ammunition i veckan, och kan, från i princip ingenting, räknat från terrorns start i Sloviansk, omringa de ukrainska regeringstrupperna? Förklara det!

Så, återigen, FY SKÄMS SR, Rysslands villiga redskap.

Advertisements

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Propagandaradion ger… del IV at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: