Ryssland skärper tonen – hotar Baltikum med kärnvapenattack

April 2, 2015 § 2 Comments

Skärmavbild 2015-04-02 kl. 08.52.20

The Independent rapporterar idag om hur Ryssland hotar med bruk av kärnvapen (och asymmetriska åtgärder) för att försvara sin annektering av Krim och som respons om NATO förstärker sin närvaro i de baltiska medlemsländerna.

Detta är en väsentlig, för att inte säga oerhörd, uppgradering av det ryska tonläget som saknar motstycke i modern tid. Slutsatserna av detta hot är långtgående och synnerligen allvarliga, och bekräftar det många i det säkerhetspolitiska kollektivet har varnat för under lång tid:

  • Ryssland accepterar inte Sovjetunionens sammanbrott och räknar fortsättningsvis de baltiska staterna som sina.
  • Ryssland erkänner inte de baltiska staternas suveränitet och anser sig ha rätt att blanda sig i deras interna angelägenheter.
  • Ryssland ser de baltiska staternas självständighet som ett dödligt hot mot Ryssland.
  • Ryssland begagnar sig av en mängd olika kanaler för att skrämma väst, dels från att aktivt motsätta sig den ryska invasionen av Ukraina och dels för att försvaga och splittra den demokratiska världsordningen.

Kartbilden ovan visar de potentiella effekterna av en attack mot flygbasen i Ämari, en av NATO’s viktigaste framskjutna baser i Östersjön och ett givet förstaslagsmål för Ryssland vid en eventuell konflikt.

Det intressanta nu är huruvida denna nyhet fångas upp av svenska media, eller, som förväntas, att de ignorerar den. I skrivande stund (07:20) har varken SR, SVT eller någon av de fyra stora dags- och kvällstidningarna hunnit reagera.

Dagens Nyheter hakar på (9:51) men drar inga vidare slutsatser.

@patrikoksanenHudiksvalls Tidning är först på bollen med utvecklad kommentar (10:21). Bra!

Klockan 11:37 är SR Ekot, Sveriges Television, SvD, Expressen och Aftonbladet fortfarande låååångt efter. Händelser i Kenya samt svenskt påskfirande dominerar flödet. Känns viktigt.

Politiken (i form av moderat ledamot i försvarsutskottet) reagerar med bestörtning…

SVT lägger ut nyheten på webben (10:36 red 12:21), dock ej på förstasidan, inte ens på /nyheter utan begraven under nyheter/utrikes. Återstår att se om den ges utrymme i rutan. Klockan 16:30 är det fortfarande tyst på SvD, Expressen, Aftonbladet och Sveriges Radio. Vad är ett kärnvapenhot från en regional stormakt jämfört med ett misstänkt bombdåd på Hantverkargatan eller påsktrafikens härjningar?

Är det OK att våra största media blundar och babblar om annat när vårt säkerhetspolitiska läge blir sämre för var dag som går? Är det OK att vederbörande politiker inte reagerar när grannen i öst tar fram #ryskaåskan för skrämsels skull? Om vi är tysta, beror det på att vi inte bryr oss, eller för att skrämseln fungerar? Du som har svar får gärna kommentera i fältet här nedan.

Skärmavbild 2015-04-02 kl. 09.39.52 Skärmavbild 2015-04-02 kl. 09.38.53
Klockan 21:30 har både Rapport och Aktuellt lyckats ignorera nyheten till förmån för sprutbyten och hönors levnadsvillkor, precis som förväntat. Ungefär nu tappar jag slutligen den sista lilla rest av förtroende för SVT jag hade kvar.

Advertisements

Tagged: , , ,

§ 2 Responses to Ryssland skärper tonen – hotar Baltikum med kärnvapenattack

  • elina says:

    Men det är ju påsk, folk shoppar godis och mat, köar på Systemet och de som kan smita från jobbet har gått hem före tolv. Median skriver myspysartiklar om att ät inte för mycket godis. Vem vill bli oroad? Regeringen är säkert på resande fot. Så…

  • Jag följer allt med kärnvapen, eftersom jag är strålningsfysiker och jobbar på området sedan länge och jag har väntat mig en eskalering av det här slaget. Det känns som det är dags att rensa skyddsrummen från allt bråte som cyklar, möbler och arkivskåp, i alla fall i närheten av Helsingfors. Som tur är så finns det väldigt mycket skyddsrum i Finland; de flesta flervåningshus har ett i källaren. Det kan bli lite radioaktivt nedfall även om ryssen skulle detonera en liten taktisk kärnladdning över Ämari t ex i förebyggande syfte. Det behövs dock många nya flyghangarer och mycket skyddsvallar i Ämari, innan NATO-planen kan stanna där en längre tid; som det är nu så räcker det med en konventionell attack med Iskander för att slå ut dem, tror jag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Ryssland skärper tonen – hotar Baltikum med kärnvapenattack at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: