Den talande tystnaden

April 7, 2015 § 6 Comments

Påstådda ryska soldatgravar i Rostov. Om detta rapporterar inte SVT.

Rysslands krig mot Ukraina fortsätter med oförminskad kraft – under ytan. Sedan den s.k. ”vapenvilan” trädde i kraft längs fronten som en effekt av Minsk-II-avtalet har följande händelser timat:

Rysslands marionettsoldater, understödda av ryska reguljära soldater och specialtrupper i två bataljonsstridsgrupper förstärkta av salvpjäser och artilleri, bröt ”vapenvilan” genom att komplettera inringningen av Debaltseve och räta ut fronten på detta avsnitt. Därefter återställde man den ramponerade järnvägsknutpunkten och började skeppa in ammunition och materiel via tåg, som förberedelse till den stundande våroffensiven. Om detta har SVT inte berättat.

Ryssland har också fortsatt att skeppa in vapen, ammunition och materiel till järnvägsknutpunkten Ilovaisk, där minst två tågsätt per dag lastar ur sitt dödliga gods. Om detta har SVT inte berättat.

Ryssland har fortsatt att skicka in lastbilskonvojer med s.k. ”humanitär hjälp”, fulla av artilleriammunition och militär materiel. Under den gångna månaden har minst tre sådana konvojer passerat in utan någon som helst kontroll. Om detta har SVT inte berättat.

Ryska marionettsoldater har fortsatt en lågintensiv beskjutning av ukrainska ställningar längs hela fronten med en handfull ukrainska dödsfall om dagen som resultat. Beskjutningen sker med raketgevär, granatkastare och finkalibrig eld. Vid minst ett tillfälle har salvpjäser använts. Om detta har SVT inte berättat.

De ryska styrkorna och deras medhjälpare har inte genomfört det tillbakadragande av artilleri och tung materiel som stipulerades i Minskavtalet. I vissa fall har materiel endast cirkulerat från ett avsnitt till ett annat. Om detta har SVT inte berättat.

Ryska telekrigsfordon, artilleriförband, trupp- och stridsfordonstransporter har fortsatt att strömma in över den obevakade gränsen, helt i strid mot Minskavtalet. Rysk trupp från Sibirien, Yakutien och Buryatien anländer till Rostov för att träna och till Ukraina för att kriga. Om detta har SVT inte berättat.

Ryska stödtrupper har hindrat OSCE-övervakare från att utföra sin ”övervakning” och hotat dem. Om detta har SVT inte berättat.

Sabotage och sprängdåd mot järnvägsmål, broar och frivilligkontor utförda av ryska agenter har rapporterats från bl a Kharkiv, Mykolaiv och Odessa. Ryska sabotörer tas tillfånga av den ukrainska säkerhetstjänsten, före och efter våldsdåd i Ukraina. Om detta har SVT inte berättat.

Ryssland har via diplomater, militärer och statsmedia hotat Danmark och Baltikum med kärnvapen och asymmetrisk krigföring för det fall NATO förstärker försvaret av sina egna medlemsstater. Om detta har SVT inte berättat.

I Shyrokyne öster om Mariupol har ryska stödtrupper stridit oavbrutet under flera veckor för att återta kontrollen över orten, helt i strid mot Minskavtalet, med hjälp av granatkastare, artilleri och stridsvagnar. Om detta har SVT inte berättat.

På Krim har tatarminoritetens sista TV-station ATR stängts ned, liksom den sista resten av fri ukrainsk press. Om detta har SVT inte berättat.

En rysk legoknekt i Ukraina, Arseniy ”Motorola” Pavlov, erkänner att han avrättat (minst) 15 ukrainska soldater. Om detta har SVT inte berättat.

I Moskva fortsätter den ukrainska piloten och PACE-delegaten Nadia Savchenko sin över hundra dagar långa hungerstrejk mot Rysslands olagliga och rättsvidriga tillfångatagande. Om detta har SVT inte berättat.

Befolkningen i östra Ukraina fortsätter att lida under den ryska ockupationen: butikernas hyllor ekar tomma och all kommunikation med omvärlden är avskuren. Ukrainska TV-stationer har stängts ned. Den ryska propagandan arbetar ohejdat med att förgifta befolkningens medvetande. Om detta har SVT inte berättat.

Vad har SVT berättat om avseende Ryssland och Ukraina? Låt oss titta på SVTs Twitterflöde från 16 mars och framåt (fler tweets laddar inte).

Under den senaste tiden har SVT haft tre något längre inslag som jag kan påminna mig, två från Krim och ett från Mariupol där Elin Jönsson försöker beslå en svensk frivillig med nazistiska sympatier. I ett kort inslag berättades om att ukrainska trupper drog sig tillbaka ”enligt Minsk”, men inte ett ord om att de ryska trupperna INTE drog sig tillbaka. Det är summa summarum av SVTs rapportering. Nu får vi inte ens 20-30 sekunder snabböversikt av de största händelserna, vi får ingenting.

Tystnaden talar. SVT bryr sig inte om ett pågående europeiskt krig. SVT bryr sig inte om Rysslands brott mot avtal, mänskliga rättigheter och internationell lag. SVT bryr sig inte det bittersta om att vår närmaste stormakt använder maktspel och kärnvapenhot för att förändra den demokratiska världsordningen. SVT mörklägger sanningen – med stöd av att “det saknas belägg”.

Jag kräver inte att SVT ska vara aktivistiskt. Jag kräver inte att SVT ensidigt ska rapportera om vad som sker i Ukraina. Jag kräver inte att SVT ska peka ut Ryssland i var och vartannat inslag. Men jag kräver att SVT rapporterar om vad som faktiskt händer, och vad som faktiskt INTE händer i Ukraina, för att ge allmänheten någon insikt över huvud taget. SVT måste berätta om vad som händer i vår närhet: det angår oss, det angår Europa, det angår dig i allra högsta grad.

Har jag fel? Kommentera gärna här nedan. Har jag rätt? Twittra då till SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist, till SVT Nyheters ansvarige utgivare Ulf Johansson och till deras divisionschef Olov Carlsson. Twittra också gärna till SVT:s VD Hanna Stjärne, och kräv att få veta det de inte berättar. Och om det inte hjälper, vält då huset på Oxenstiernsgatan över ända.

Advertisements

Tagged: , , ,

§ 6 Responses to Den talande tystnaden

 • TangoS says:

  SvT ska vara fri och obunden men någon måste ha tvingat dem till tystnad om Ukraina. Det som händer där har stor betydelse för att förstå vår situation. Åsa Romson harsagt att Sverige inte behöver något militärt försvar då vårt höga anseende i världen gör det till en dålig ide att anfalla.
  Ukraina hade ett avtal med Ryssland. U avstod från sina kärnvapen i utbyte mot ett heligt löfte att R skulle respektera U:s territoriella integritet.
  Sverige tror sig skyddad av sin egen upplevda höga status.

 • Quisling says:

  SVT är maktens talrör och i debatten om mikroskopiska anslag till vårt symboliska försvar är det rätt att skärma av konflikthärdar i vår närhet. Annars kan ju svensken tro att regeringen inte lägger någon vikt på rikets säkerhet.

 • Helge Andersson says:

  Tycker nog man glömmer att nämna USAs och NATOs agerande och stöd lett till nuvarande läge. Hela Ukrinakonflikten är klumpigt hanterat av väst. Man har provocerat fram konflikten. Och när var USAs militära strategier lyckosamma? i arabvärlden har de lämnat över miljonen lik efter sig, anarki och kaos. Ryssland är inte mycket bättre, men de är inte ute och härjar på samma vis över hela världen.

  Så både Ryssland och USA borde få ovett av världens media, de gör världen osäkrare för var dag som går.

 • Om SVT och SR skulle rapportera om att kriget fortfarande pågår i Ukraina kanske regeringen får krav på sig att upprusta försvaret. Det får inte hända!
  Då stämmer inte politikernas mål med verkligheten. Alltså ändrar man verkligheten eller lägger locket på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Den talande tystnaden at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: