Lillemors Magkänsla

April 10, 2015 § 3 Comments

Lillemor Elfgren. Bild via SR.

Det är inte alla som är överförtjusta i fred och frihet. Eller jo, alla är nog det, men alla verkar inte förstå att den fred och frihet man åtnjuter bevakas av män och kvinnor i uniform, dygnet runt, årets alla dagar. Det är värt all heder. Men inte i Umeå kommun.

SVT berättar idag om Umeå kommun, som genom sin samordnare Lillemor Elfgren betackat sig för att Försvarsmakten visar upp sig på kommunens nationaldagsfirande.

Skälet anges vara att åsynen av den svenska Försvarsmakten kan traumatisera nya svenskar – som ju ofta flytt från statligt och militärt våld i sina f.d. hemländer. Det är ett mycket märkligt argument. För det första är t ex Assads mördare i Syrien knappast synonyma med våra tjejer och killar i uniform. För det andra är de senare en garant för att något liknande Syrien, eller Ukraina, inte ska kunna inträffa. För de tredje har Försvarsmakten nog inte för avsikt att skjuta och panga på nationaldagen, utan snarare att visa upp sig och hedra dagen tillsammans med de medborgare de beskyddar. Våra soldater och deras fordon torde således snarare mötas av tacksamhet och en känsla av trygghet, inte motsatsen.

Men inte i Lillemors värld. Där är alla militärer oavsett land hemska människor som vill inskränka på fri- och rättigheter.

Nåväl. Hur det än är med Lillemors åsikter är det i allra högsta grad anmärkningsvärt att hon och kommunen fattar ett avvisande beslut baserat på… Lillemors magkänsla. På vilket sätt är Lillemors magkänsla representativ för Umeås befolkning, inklusive de ”nya svenskar” som kan tänkas infinna sig vid det nya landets nationaldagsfirande? På vilket sätt är Lillemors magkänsla demokratiskt förankrad? Vän av ordning undrar, storligen.

Nationaldagsfirandet på museets område på Gammlia i Umeå, är ett samarrangemang med Umeå kommun.

Firandet har ett mångfaldstema, och innefattar bland annat välkomnandet av nya medborgare. Och det är i det sammanhanget som museet tillsammans med Umeå kommun kommit fram till att försvarsmakten inte ska få vara med i årets program.

– Det var en magkänsla. Tyvärr är det ju så att många nya svenskar kommer från traumatiska förhållanden. Det kändes inte rätt att ha militärfordon på området, säger Lillemor Elfgren, som är programsamordnare på Västerbottens museum.

Vill du veta mer om Lillemor och hennes magkänsla kan du ringa och fråga (artigt!) på hennes jobbtelefon 090-16 39 60 eller mobiltelefon 070-976 96 90 (går bra att skicka SMS också) och komplettera gärna med att skicka ett email lillemor.elfgren@vbm

Vill du hellre prata med mig om detta eller något annat ärende är du välkommen att ringa 070-56 56 988 eller skicka ett email till johan@stratoform.se

Advertisements

Tagged: , , ,

§ 3 Responses to Lillemors Magkänsla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Lillemors Magkänsla at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: