Det rekorderliga folket

May 13, 2015 § 38 Comments

Personerna på bilden har inget med innehållet i inlägget nedan att göra, annat än att de representerar det rekorderliga folket. Foto: Hampus Hagstedt.

Vi, åtta grönklädda, springer hukande fram mot åsen och ålar oss upp i eldställningar mot fältet på andra sidan. Gruppchefen ger kortfattade order. ”Karlsson, observatör, ställföreträdaren, med mig – framåt.” Tre par ögon blickar ut över slagfältet. ”Bevakningsområde mellan vägslutet och gattet. Sätt att tillkalla chefen: hojta. Eld öppnas om fienden framrycker mot oss på fältet. Frågor? Repetera. Bra: observera! Ställföreträdaren: placera andra omgång till höger med granatgeväret till vänster. Eld mellan berg i dager och gattet. Samtidigt eldöppnande på mitt kommando. Frågor? Repetera! Verkställ!”

Vi, åtta vanliga grabbar och tjejer, tar plats och gör oss beredda att försvara en bit av Sverige i hastigt intagna eldställningar. Kulsprutan till vänster, granatgeväret i mitten. ”Utgångspunkter för målangivning: rakt fram, berg i dager, benämns Berget, 200 meter. Vallen till höger om vägslutet, benämns Vallen, 300 meter. Ensamma trädet till höger om åsen, benämns Trädet, 250 meter.”

Upp klockan sex i det ångande tältet. En natt på svagt sluttande stenig mark som inget liggunderlag kan göra mjukt. Gnugga sömnen ur ögonen och dra på kängorna. Kroppen protesterar när stridsutrustningen krängs på, femton kilo extra att bära. En hastig frukost, toalettbesök, därefter avfärd.

Vi är hemvärnssoldater. Åtta dagar om året plus några frivilliga helger samlas vi för att öva och förbereda oss för försvaret av allt vi håller kärt, liksom försvaret av dem som inte vill veta av oss. Våra motståndare är inte bara den luftlandsatta specialstyrkan på andra sidan kullen. Våra motståndare är också alla dem som tycker att vi borde lägga ned vapnen och låta motståndaren promenera in och ta över vårt demokratiska samhälle utan strid.

Vi är vanligt folk. Jag blickar ut över min AK4 och betraktar dem. En smed som lyckligt förkunnar att delikatessdiskens skinka är godare och billigare än den färdigförpackade. En luttrad Afghanistanveteran som ägnat år av sitt liv åt att skydda fjärran civilbefolkning mot talibaner. En ICA-föreståndare som lämnat butiken i medarbetarnas händer under fyra dagar för att bära vatten och storma genom skogen. Vi är rekorderligt folk, drivna av plikt och gemenskap.

Observatören rapporterar att fienden framrycker. Vi besätter eldställningarna. En dånande gemensam salva rullar ekande över fältet. Afghanistanveteranen sätter fyra av fyra granatgevärsskott mitt i prick på det rörliga målet, till stridsdomarens och arméinspektörens förtjusning. Kulsprutan och AK-skyttarna sveper ned sina mål med välriktad eld. Om fyra minuter kan vi räkna med att få fientlig granatkastareld på oss. ”KSP, förflyttning!” – ”GRG, rök färdiga!” – ”KSP klar!” – ”GRG, rök ELD!” – ”KSP bakåt!” – ”Första omgång bakåt!” – ”Andra omgång förflyttning!” – ”Andra omgång bakåt!”

Flämtande samlas vi hundra meter bakom åsen. Vi har gjort vårt. Vi fortsätter att göra vårt, medan de därhemma lägger flintastekar på utegrillen, tittar på Melodifestivalen, låtsas som om ingenting händer i världen.

Varför? Är vi ensamma om insikten att Sverige är värt att försvara? Varför är det tomt i värnet bredvid? Ni andra, ni som drar nytta av vårt engagemang, när ska ni vakna och förstå att vår bräckliga vardag inte är så trygg som den verkar? Att allt kan raseras för att ni inte orkade bry er?

Det finns många sätt att visa sin vilja och medborgerliga förmåga. Ett av dem, kanske det mest påtagliga, är att offra några dagar varje år för det gemensamma försvaret. Var så säker på att du behövs. Ditt solidariska engagemang börjar här.

Advertisements

Tagged: , ,

§ 38 Responses to Det rekorderliga folket

 • Richard says:

  Ditt inlägg dök upp i min feed på FB, och jag kan inget annat än säga att jag fullständigt håller med dig.
  Plikten, den jag som medorgare har gentemot staten, den jag som medborgare har för vår frihetsskull, det ok jag måstee axla för att min familj ska vara trygg, det ok jag axlar för dem som i bästa fall inte bryr sig eller i värsta fall avskyr mig för.

  I det individualistiska och fredliga samhälle vi lever i, är vi en minoritet.
  Det är så svårt att förklara för gemene man/kvinna om varför jag gör detta, att få dem att förstå att det statliga monopolet på våld och att den kvalificerade övermakten är det som ger frihet. Inte tanken om frihet.

  Tack för ditt inlägg, det fick mig att känna mig något mindre ensam.

 • Thomas Jansson says:

  Kom ihåg att endast i mörker ger man sig ut i öppet fält, här har vi dagsljus nu dygnet runt då måste man passa på små övergångar och dela upp sig och övervaka större område med radio kommunikation. Det är som man jagar .
  Men det går nog bra bara man övar nog mycket

 • Johan says:

  Utmärkt formulerat! Önskar jag kunde få till det lika bra på min blogg…

 • Per says:

  Det är alltså Ryssland som representerar den verkliga fienden? Det är inte sannolikt att svensk anslutning till NATO förbättrar Sveriges säkerhetssituation, snarare tvärtom. Läs bara t.ex. vad den kloke Hans Blix säger: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3854826.ece

  • jkylander says:

   Kommer du på något alternativ till Ryssland som mest troliga fiende är du välkommen att höra av dig. Om du eller Hans Blix inte tror på NATO som fungerande säkerhetspolitisk lösning får jag rekommendera ett studiebesök till Estland, Lettland och Litauen – alla mindre och mer utsatta länder än Sverige – eller till Ukraina, som likt Sverige försökt sig på allianslöshet. Sveriges (falska) allianslöshet är de facto ett större säkerhetshot mot dem, och oss själva, än någonsin ett NATO-medlemskap.

   • Per says:

    Så i avsaknad av Ryssland skulle man tvingas uppfinna en annan fiende, menar du? Alla har självfallet rätt till sin åsikt, men själv råkar jag gilla Ryssland mer än vad jag fruktar dem. Väst (alltså främst USA) har kanske inte alltid heller agerat alldeles klanderfritt, vi kan nämna Irak som ett av exemplen. Och att sedan Sverige älskar att hyckla är väl inte i sig ett argument för att ansluta till NATO? Varför skulle två fel bli ett rätt?

   • jkylander says:

    1. Nu finns ju faktiskt Ryssland, så din poäng faller ganska platt. Att det också är en aggressivt totalitär expansionistisk kleptokrati gör ju inte saken bättre.
    2. Jag gillar också Ryssland, dock ej dess regim. Ärligt talat tycker jag mer synd om dem än något annat. Alla är inte russofober bara för att de ser ett behov av att försvara sig mot Ryssland.
    3. Whataboutism funkar inget vidare.
    4. Solidaritet med frihetliga demokratier är inte hyckleri, det är solidaritet hur man än vrider på det.

    Förklara gärna var denna iver att försvara Ryssland kommer ifrån? Vad motiverar den? Ser du Ryssland som ett offer och uppfylls därvid av omsorgsdrift?

  • Henrik says:

   Det är uppenbart varför ryska psyopstroll verkar mot ett svenskt medlemskap i Nato.

 • Bauer says:

  Situationen som utspelas lämnar knottror på armarna då jag gillande nickar igenkännande till den vardag som utgör vardagen för oss som hv-män.

  Oavsett fiende, är detta vad den svenske hemvärnaren förbereder sig på. Det yttre hotet som mer eller mindre påtagligt ger Sverige en hotbild. Nu faller Ryssen pga dess ledning alltid in som den potentiella aggressatorn. Heller ska vi i dagens läge inte glömma det uttalade terrorhotet mot väst. Där extrema krafter kan vara det som är det påtagliga hotet för den gemene svensken.

  Hur som, väl formulerat. Gillar det skarpt.

 • Martin says:

  Ni tror väl verkligen inte på riktigt att om det blir krig på riktigt att ni ska kunna göra någon skillnad? Skulle Ryssland komma så skulle knappast ett par pojkar som leker militär stoppa dom, se det för vad det är istället, en hobby, en lek eller träning. För att ni skulle kunna försvara Sverige är det bara sorligt om ni tror att ni kan.

  • jkylander says:

   Härligt med lite nederlagsdoktrin på förmiddagen. Självklart övar vi inte mot förmodat brigadstarkt stormaktsanfall som sannolikt aldrig kommer, utan mot mindre och mer hanterliga hot jämfört vår förmåga. Kanske dags för ett studiebesök så du kan byta fördomar mot insikt?

   • Henrik says:

    Det kan bli ett storanfall.
    Därför behöver vi som lever i demokratierna i väst stå enade i Nato.

    Hemvärnsförbanden löser viktiga uppgifter och är bra på dom.

  • Olsson says:

   Så Finland under WW2 som hade knappt 100 000 soldater under något tillfälle skulle gett upp utan strid när ryssen kom 1939 och senare under fortsättningskriget med över en miljon soldater och tanks och flygplan mm som finnarna saknade? Finland lyckades hålla ryssarna borta med höga förluster och lyckades med det förhandla fram en fred, utan den viljan hade finland varit ryskt idag. Idag verkar svenskar vara: Åh men fienden är så många och vi har bara si och så många saker, bättre vi ger upp och hoppas vi kan fortsätta leva som förr kanske lära oss ett annat språk, blir nog bra så och varför skulle de vilja ta sverige för det första? Vi ger upp mer än gärna.
   Sverige saknar män och kvinnor med kampvilja och vara hård när det gäller som finnarna eller england mf länder som aldrig skulle fundera på ge upp.

  • Henrik says:

   Alla påståenden om att motstånd är meningslöst är fientlig propaganda.

   Hemvärnet är inte ett par pojkar som leker krig. Det är 40 bataljoner, krigsförband med hög beredskap.
   En viktig del av vårt försvar.

 • Henrik says:

  Bra skrivet!
  Observera ryska psyopstroll som arbetar på bred front i olika bloggar, även här…

 • Lars says:

  Ansökte till HV i mars/april förra året. då det inte hände så mycket, så stötte jag på i höstas, på ett par olika sätt. Efter det fick jag i o f s kontakt, men antagningsprocessen är ännu ej i mål.
  Någonting är i grunden fel i detta.

 • Per says:

  Herrarna tycks se spöken mitt på ljusan dan. Vad gäller svensk försvarsförmåga lämnar jag in walk over; är det inte självaste ÖB som ondgjort sig mest om den saken? Då är kanske han det största “psyopstrollet” av dem alla? Förövrigt har ni “glömt” att det var Sovjet som besegrade nazisterna?

 • jkylander says:

  Vi har heller inte glömt Molotov-Ribbentroppakten, det rysk-tyska handelsutbytet, Sovjets anfall på Finland, Sovjets beredvilliga huggsexa med Tyskland över Polen eller det förfärliga slöseriet med miljontals ryska liv i värdelösa frontalattacker. Men du får A+ för ansträngningen.

 • Per says:

  Nå, så låt då detta tröga land sälla sig till sina genomgoda, världsfrälsande överordnade på riktigt. Jag kommer dock aldrig att ställa upp, inte heller uppfatta mig själv som särskilt “svensk”. Det överlåter jag åt andra. Putin är inte lika lättstyrd som Jeltsin, Vad gäller detta land har jag inte mycket ork kvar att ens bry mig.

 • Per says:

  Ja, det gör jag. Och nej, det finns onekligen ganska provocerande inslag i ditt inlägg. Men samtidigt är det liksom det som är vitsen med att driva en diskussion och debatt framåt. Och vänligen måla inte allting i svart och vitt hela tiden.

 • jkylander says:

  Ett inlägg om HV – provocerande? Jag målar i vilka färger jag behagar på min egen blogg. Vill du driva politisk agenda för Ryssland har du kommit till fel ställe.

 • Per says:

  Som i sin tur i allt högre utsträckning tycks hänga ihop med NATO. Sen är det även lite magstarkt att framhålla sin egen förträfflighet genom att jäsa över andras förmenta överkonsumtion av allsköns saker, men det är en annan sak.

  Skriv vad du behagar, men då bör du också vara beredd att bli kallad propagandamegafon. Jag är (till skillnad från vissa andra) inte intresserad av att driva några “agendor”, men väl av förutsättningslös diskussion. I min värld existerar det inga “fel ställen” för sådan.

 • Ella says:

  Jag hade kunnat tänka mig att gå med i hemvärnet som sjukvårdare. Men jag har åt helvete för mycket problem redan med både rygg och knän att jag inte tror att det skulle vara någon bra idé. Men jag hoppas att fler vill söka sig till er, ni behövs.

 • tard says:

  Kan ju då tänkas att det finns nog VÄLDIGT VÄLDIGT många män från 20-35 som skulle med självklarhet “ställa upp” vid ett eventuellt hot. Nu är det så att MAJORITETEN av dessa inte har någon som helst militär utbildning. Det är inte bara att “ställa upp” det är inte ultimat att i 30 års ålder med barn lämna familj barn karriär för att ligga o krypa i skogen i 3 månader i sträck vilket är ett KRAV för HV. Sätt upp frivilliga kvälls och helgs kursers så skulle ni nog dubbla siffrorna. Det är ju inte direkt så att HV är SAS med 4-8 träningsdagar om året…. och dom som lever på meriter från “Lumpen” som de gjorde 20 år tidigare och 45kg mindre kagge lär ju inte vara bättre soldater en en vältränad 25 åring som skolas i försvarets konster på kvällar och helger…… så spela inte över nu kära HV män. Öppna portarna istället

  • jkylander says:

   Som alternativ kan man gå GUF 3 vk och bli signalist, sjukvårdare, fordonsförare mm. Mitt mål var inte att få folk att skämmas utan att ge en tankeställare, ett perspektiv och en vägvisning. Kan man inte, eller vill man inte, så är det inte mer med det 🙂
   Bra idé med kvälls/helgkurser, men personligen tror jag det blir svårt med kontinuiteten, och kostnaden för utbildarna.
   För övrigt väger jag bara 6 kg mer än för trettio år sedan, och hänger fortfarande med, men alla är kanske inte lika lyckligt lottade. Enklast är nog att undvika generaliseringar 🙂

   • Tard says:

    Nja.. det är lite mer “krux” än så för att gå via GU-F. Det är snarare så att friviliga organisationen gärna håller ganska hårt i sina medlemmar. Sen är det inte några 3vk. Det är faktiskt 2vk bara MEN det räcker inte. sen ska du ha din specialist utbildning med innan dom släpper dig. Om jag nu tar fordonsförare som exempel så ska du gå en extra utbildning på sommaren. sen måste du vänta till vintertid och ta en extra utbildning här med. (som dessutom endast hålls i norra delen av landet) Så ett år innan du är i mål. Det kanske inte är så lockande för många som endå har intresse att göra en insats. Sen så om jag talar från egen erfarenhet så vill nog de flesta män mellan 20-35 helst ha en stridande befattning och då är det bara GMU som gäller. 3 månader i sträck iväg från familj/jobb osv. Efter man tagit bort värnplikten (och redan innan när man fortfarande hade någon form av värnplikt men det räckte att man sa att man inte var intresserad för att “slippa” vilket många 18-19 åringar kanske inte är så sugna på just då i sitt liv ) så har inte längre majoriteten av de som faktiskt skulle anses som “stridsdugliga” någon utbildning i ryggsäcken längre. Det tack vare systemet som är idag. Där skulle man kunna rekrytera hur mycket som helst om man “öppnade dörrarna” Självklart har inte alla 45 kg mer kagge. det var en överdriven kommentar för att göra en poäng. Och poängen var att det finns resurser att hämta i samhället till hemvärnet och att man skulle kunna utbilda soldater att nå samma kompetens som många som är i hv idag utan en 3 månaders resa bort från familj och karriär. samma som man kan lära sig andra yrken utan att vara borta dygnet runt i 90 dagar. om man tittar lite mer på alternativ till att försvinna 3 månader i sträck. Hv är ju en frivillig organisation och för att få frivilliga bör man se över lösningar. Vill man göra karriär är det en annan femma. Kosta vad det vill. Men om man behöver anställa en utbildare för 90 dagar med ersättning för detta. Vilka mer kostnader skulle det vara att “timanställa” någon att hålla utbildning kvällstid och helger som i slutändan skulle bli 90 dagar? Jag köper inte det. Blir ett “hot” realitet i Sverige så pratar vi inte några 90 dagar innan det är över i dagsläget ens. Kanske inte hjälper men om man skulle vara som frivillig aktiv exempelvis 3 dagar i veckan tror jag man efter ett år är tillräckligt duglig att stå vakt vid ett skyddsobjekt. Hela min poäng är att det finns män och kvinnor därute redo och villiga att vara delaktiga men saknar möjlighet att kunna delta för man inte ha några alternativ. Och de människorna skulle kunna bli lika dugliga soldater som många i HV med “lumpen” i ryggsäcken är idag om man såg över möjligheterna.

   • jkylander says:

    Tillvilaläggandet av vpl har förstås bidragit till att minska underlaget för HV, dock torde det finnas en kader i rätt ålder som mest behöver väckas ur sitt oengagemang. Tillhör man inte den skaran kan man inte begära mer.

 • Tard says:

  Nepp de kan man inte i nuläget. Men man skulle kunna ge en möjlighet!

 • Micke says:

  Egentligen ingen kommentar, men hur kan jag komma i kontakt med dig för en kort fråga?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Det rekorderliga folket at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: