Den stora flykten

September 7, 2015 § Leave a comment

 En liten pojke spolas upp på en strand, död.  Hans tragiska öde griper tag och blir orsak till en massiv stöd- och indignationskampanj som inte lämnar någon oberörd. Media, debattörer och vanligt folk ramlar över varandra i vanmakt och akut hjälpvilja – och bra är väl det. Men den stora frågan – VARFÖR! – förblir obesvarad i kören av rop på medlidande och insats.

Medierna som valhänt försöker beskriva det pågående dramat är väl medvetna om orsakerna till den stora flykten, men väljer att inget säga – därför att skälet är så ensidigt kopplat till ett ämne som inte låter sig hanteras, vare sig i rapporteringen eller realpolitiken:

Ryssland.

Vi, dvs Sverige, västvärlden, EU, USA, FN, har oräkneliga gånger bevisat att vi inte förmår stå upp mot den lilla gangstern Putin och hans mördare Assad som driver sin egen befolkning på flykt. Vi skäms därvid och gömmer vår skam i en låtsad ignorans, en spelad oskuldsfullhet, en illa regisserad uppbragdhet. SVT och SR, den opartiska balansens högborg, kan inte nämna Rysslands aktiva stöd till Assad och inblandning i konflikten därför att det vore obalanserat att göra så, enär det saknas en aktiv motspelare att lägga delvis skuld på.

Vi vill och ska hjälpa flyktingarna. Men man släcker inte en brand genom att krama lågorna i toppen. Man sprutar hårt mot härden!

Vi får inte slut på kriget som driver flykten genom att vrida våra händer och fylla kollekthåvarna. Det lindrar nöden och dövar samvetet, men det stoppar inte Putin och Assad.

Tvärtom, hävdar några, är de av kriget producerade flyktingarna Putins mänskliga vapen mot EU. Vår oförmåga att hantera flödet leder till söndring och tvivel, beskyllningar och än mer hat. Bara Putin, och allsköns terrorgrupper i Mellanöstern och Afrika, tjänar på det. 

Därför är medias “satsning” på helkvällsbevakning och stödgalor inget annat än ett led i Putins strategi.

Nu tycker du att jag är cynisk och konspiratorisk. Men tänk efter: vad är då media, och politikerna som låter det hända?

Jag lider med flyktingarna och stödjer mottagande men kräks på hyckleriet som inte gör något åt orsakerna till deras flykt.

Vad kan vi göra åt detta? Kräv svar och kräv ansvar av regeringen, och i synnerhet kraftlöshetens ytterst ansvariga, Margot Wallström.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Den stora flykten at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: