Största möjliga tystnad

October 8, 2015 § 1 Comment

Onsdag 7 oktober. SVT Aktuellt klockan 21, en hel timmes odelat nyhetsutrymme. Ingen reklam som stör. Nyhetsprogrammet med överlägset störst tittarskara. Guldläge att informera folket om vad som pågår i Sverige och världen.

mopsordern

Och vad får vi? Lite flyktinghallå, lite sedeltjafs, två kristdemokrater som debatterar sins emellan om det största sveket i modern svensk tid, hur man blir populär som partiledare samt ett inslag om mopsars andningssvårigheter. Nu har en halvtimme gått. Sedan kommer “Utblick” om amerikaners fetma, lite Kulturnyheter och vädret. Sist i programmet, en sammanfattning av ovanstående och 35 sekunder om något så fullkomligt ointressant som Rysslands transnationella kryssningsmissilbeskjutning och övriga insats mot (i huvudsak) oppositionell syrisk civilbefolkning.

Det här är ett svek, ett FAIL, av sådana episka proportioner att jag nästan inte mäktar med att skriva den här texten.

För det är inte bara SVT som sviker, som påkallar största möjliga tystnad kring akuta konflikter där Ryssland är inblandat och där Sverige får känna av svallvågorna – resten av mediaSverige, och den absoluta merparten av befolkningen, är också med på noterna.

Är det dumskallarnas sammansvärjning, eller är det infernalisk desinformation?

Av en timmes programtid ägnas 35 sekunder åt verkliga nyheter (även om den som konsumerar nyheter i sociala media sedan länge vetat vad som timat). Beror detta på nyhetstorka? Knappast – för ögonblicket kan man välja och vraka mellan Syrien, Ukraina, Libyen, Egypten, Saudi, Jemen, Sydossetien, Transnistrien, Georgien, Afghanistan, Japan, Sydafrika och Jesus i min lilla låda precis VAR SOM HELST i världen efter BREAKING NEWS – men vi får mopsar. Är detta dumskallarnas sammansvärjning, eller är det infernalisk desinformation?

Huvudsakligen ansvariga för detta är VD Hanna Stjärne, ansvarig utgivare Ulf Johansson och nyhetschef Ingrid Thörnqvist. Det är dessa tre som bestämmer inriktning och innehåll.

Mig veterligt finns ingen, säger ingen, journalist eller media som ifrågasätter eller ens kommenterar detta sakernas tillstånd. Jag ser ingen som ställer dessa tre mot väggen. Jag ser ingen som skriver krönikor om hur SVT är ledande i fördumningen av folket. Jag ser INGEN som ställer sig upp i klassen och för talan.

Jag ser ett folk som snubblar på i sin okunskap och ointresse. Ett folk som inte har en susning om vad som väntar runt hörnet. Ett folk som litar på och nöjer sig med de små snuttebitar “nyheter” som serveras.

Säg att det är inkompetens och dilettantism, för det FÅR inte vara medvetet, professionellt, så utformat.

Nu är det upp till bevis. Finns det någon vaken, modig, enveten journalist i landet?

Advertisements

Tagged: , ,

§ One Response to Största möjliga tystnad

 • Ulf Höglund says:

  Bra Johan
  Man kan nästan tro att alltihop styrs uppifrån och hela fårskocken bara lallar med.
  Vem är det som bestämmer det här nyhetsflödet?
  Är det dumskallarnas sammansvärjning?
  Sverige behöver vakna ur sin Törnrosa sömn nu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Största möjliga tystnad at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: