Säkerheten

October 20, 2015 § 1 Comment

En trygg och säker morgon i Stora Sätra.

En trygg och säker morgon i Stora Sätra.

Noll fel. Så kort, så enkelt, kan den militära verksamheten sammanfattas. Under fem dagar i oktober genomförs SÖF, Särskild Övning Förband, på Livgardets skjutfält i Kungsängen. Ammunitionen är skarp, liksom försvarsladdningarna och övningsledarens instruktioner. “Andra pluton, mot höjden, på ett led linje, uppställning. Andra pluton – Ladda!” Vi utför de invanda greppen mekaniskt, regelmässigt, precist.

“De här minorna, fel, försvarsladdningarna, hanteras med försiktighet. Ni ska tvinna tråden så här för att kortsluta strömmen, och vara jordade i minst fem sekunder innan ni apterar tändsatsen. Annars blir det dåligt.”

”Skjutgräns vänster: vägens förlängning. Skjutgräns höger: björken. Repetera.”

”Andra grupp! Ni har eldförbud.” – ”ELDFÖRBUD!”

Säkerheten genomsyrar allt, inte bara eldgivningen. När vi sätter oss i bandvagnen är det säkerhetsbälte på, hörselskydd på, och lastsäkring av Guds nåde. Innan vi kör iväg har föraren kontrollerat precis allt: blinkers, bromsljus, bromseffekt, bandspänning, vätskor: rubbet. När vi sover i tält är det Ruska Kort, Ruska Lång och vaken eldpost varenda minut. Innan vi gör något över huvud taget har vi en säkerhetsgenomgång. Varje gång. För säkerhets skull.

”Farlig riktning: Du koncentrerar dig på din farliga riktning, inget annat. En sak i taget: Du gör EN sak, inget annat. Här och nu: Vi lever här och nu, tänk inte på framtiden eller det som varit. Tydlighet och följsamhet: tydlighet undviker missförstånd, följsamhet skapar säkerhet.”

Fänriken som repeterar grunderna i MOUT – Military Operations in Urban Terrain – pratar bara om en sak: säkerhet. Han inpräntar det med kraft och övertygelse. Det är så vi fungerar. Vi får inte göra fel. Då blir det dåligt.

När kompaniet skjuter skarpt, och förflyttar sig med skarpladdade vapen, får det inte bli dåligt. Vi kontrollerar säkringen, vi tittar på de andras säkringar, igen och igen, för säkerhets skull. Vi går inte ut i riskzonen. Vi håller samband, gör inga klumpigheter, tar inga snedsteg, inga genvägar. Övningen avslutas tillstymmelse till incident, tack vare ett ständigt pågående säkerhetsarbete.

Vi är också en del av säkerheten. Samhällets och frihetens skydd. Vi är Hemvärnet.

Advertisements

Tagged: , ,

§ One Response to Säkerheten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Säkerheten at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: