SVT ger det ryska narrativet företräde

August 12, 2016 § 1 Comment

svtred2

Är det SVT:s roll att föra Rysslands talan? Svaret torde vara ett rungande “NEJ!”. Bedömningen av det utsända materialet tyder dock på det motsatta.

Den 10 augusti startar en nytt avsnitt av den ryska propagandakampanjen med en brisad av ”nyheter” kring ett påhittat ”terrorangrepp”: Ryssland anklagar Ukraina för att ha infiltrerat ”sabotörer” över Perekopnäset, den hårdbevakade fronten mot Krim; för att ha angripit med stridsfordon, tungt artilleri och med ”20 män i ryska uniformer med vapen och sprängämnen.”

Källorna för dessa påståenden är den ryska säkerhetstjänsten FSB, snabbt repeterade och förstärkta av Rossiyskaya Gazeta och andra statskontrollerade media. Redan där bör den kritiske granskaren förstå att detta inte är en nyhet, utan ren och skär propaganda, och behandla den därefter.

”Nyheten” följs av bilder och filmer som visar en fortsatt rysk uppmarsch av tunga stridsfordon, samt ytterligare förstärkningar av tungt artilleri och sjömålsmissiler från det ryska fastlandet. Allt detta får snabb spridning i sociala media, liksom i mer initierade utländska media. De ryska anklagelserna dementeras genast av de ukrainska myndigheterna, ända upp på presidentnivå.

Tonen höjs snabbt av det olagliga ryska ockupationsparlamentet på Krim, och av ryska arméns TV-kanal, som kallar ”intrånget” en krigsförklaring. Fingret dallrar på avtryckaren.

Under hela denna dramatiska dag händer absolut ingenting på SVT. Man rapporterar glatt om helt ovidkommande ”nyheter”: om förtidspensionering, sämre spermier hos hundar och lokal glädje om svenska OS-medaljer. Men SVT är inte ensam i sin inkompetens: Den övriga svenska pressen står också handfallen, som obekymrat vevar fram allmänt fyllnadsgods.

Dessa groteska påståenden från en aggressiv ockupationsmakt borde föranleda snabb och skoningslös dekonstruktion från svenska media. Istället möts de av – ingenting.

Dagen efter har tonläget från Ryssland höjts ytterligare en oktav, vilket till sist föranleder SVT att ”rapportera” – dock ur ett till sin helhet ryskt perspektiv.

I Rapport 19:30 låter det sålunda:

”Det spända läget mellan Ryssland och Ukraina har skärpts.”

r1

”Det spända läget”? Vi andra kallar det lågintensivt krig åtföljt av högintensivt förlamande propaganda riktat mot såväl Ukraina som västmakterna i allmänhet. Ryssland är en aggressiv ockupationsmakt som bedriver ett mördande hybridkrig i östra Ukraina. Att kalla kriget för ett ”spänt läge” mellan två länder är en falskt balanserande förenkling som förnekar angripare/försvarare-förhållandet länderna emellan. En alternativ rubrik hade till exempel kunnat vara: ”Upptrappning av Rysslands krig mot Ukraina”.

”Ukrainas president, Petro Poroshenko, har nu beordrat militära enheter nära Krim och östra Ukraina att inta högsta beredskap.”

Genom att inleda beskrivningen med den ukrainska beredskapshöjningen ger SVT betraktaren intrycket av att det är Ukraina som är angripare och Ryssland den som försvarar. Denna omvända kausalitet är exakt det narrativ som Ryssland vill framföra, och som SVT okritiskt förmedlar.

r3r5

”Ryssland anklagar Ukraina för att försökt göra intrång på Krimhalvön och den ryska säkerhetstjänsten FSB har publicerat bilder som hävdas visa den utrustning som två olika grupper försökt föra över gränsen mellan Ukraina och Krim, halvön som ju Ryssland annekterade i mars 2014.”

r4

r2

SVT använder ogenerat FSB:s uppgifter som källa för sitt påstående, vilket som ovan sagts torde få även den mest luttrade redaktör att skruva på sig. För SVT är detta ett fullständigt normalt förfarande: man återberättar glatt och gärna allt vad ryska spioneri- och sabotagemyndigheter säger, som vore det den naturligaste och trovärdigaste saken i världen – det är ju ”att rapportera”!

När SVT berättar om den ryska anklagelsen hakar man på en ”förklaring” som föregivet förstärker Rysslands rätt att hävda att detta är ett ”intrång” (paradox: ett ukrainskt intrång på det egna territoriet Krim?): ”halvön som ju Ryssland annekterade”. Här vore det istället på sin plats att göra en diametral förstärkning: ”halvön som Ryssland olagligen annekterade 2014 i strid mot internationell rätt och ingångna avtal, och som man sedan dess ockuperar med svår repression som följd.”

”Två ryssar uppges ha dödats i samband med intermezzot.”

Detta är återigen FSB:s uppgift, vilken ju av naturliga skäl inte kan anses tillförlitlig. SVT upprepar den dock gärna, utan att nämna sagesmannen. ”Intermezzot” förklaras inte närmare: vad var det egentligen som (inte) hände? Betraktarens fantasi får fylla i luckan – huga, ukrainska sabotörer har mördat två ryssar! Eller var de tre?

”Enligt FSB har ett spionnätverk på halvön också oskadliggjorts och idag samlade Ryssland president Putin sitt säkerhetsråd för att diskutera ytterligare åtgärder för att säkra den de-facto gräns som nu finns mot Ukraina.”

r6r7 r10 r11 r8

SVT fortsätter att okritiskt återge den ryska spion- och sabotageorganisationens uppgifter, följt av en bildkavalkad från Putins ”säkerhetsråd” – en samling nickedockor som härmed glorifieras av SVT. Nu är det minsann allvar! Ytterligare åtgärder, jojomensan. Nu bäddas det för ryska straffinvasioner av det ukrainska fastlandet. Här är det också på sin plats att påpeka att ”den de facto-gräns” som SVT nämner, och genom sitt omnämnande vill göra gällande som vedertagen, inte är en gräns – det är en omstridd frontlinje.

”Ukrainas FN-ambassadör avfärdar de rysk uppgifterna som en fabricerad provokation för att motivera framtida aggression mot Ukraina.”

r12

Text: ”Vi hoppas fortfarande att det inte ska leda till att konflikten eskalerar. Men det är troligt att det blir så, tyvärr.”

Till sist, efter 50 sekunder ogenerad rysk propaganda, kommer 10 sekunder av sans och vett, men då i en form som får Ukrainas avfärdande att likna en svettig förbrytares försvarstal. Hur ska man kunna lita på Ukrainas FN-ambassadör när vi precis matats med FSB:s ”bevis”, hört FSB:s anklagelser och fått se president Putin ur fyra olika perspektiv sammankalla ett helt säkerhetsråd?

Jag vet inte vem som skrivit texten (Ingeleif Öhman?) och redigerat bilderna, men jag vet att Ulf Johansson är ansvarig utgivare i det här fallet, och Ingrid Thörnqvist chef för utrikesnyheterna på SVT. Båda dessa torde vara informerade om vad som sänds i programmet, om inte direkt involverade i dess framställan. Det är deras ansvar att leverera balanserade, innehållsrika nyheter med stort aktualitetsvärde – inte att krana ut ett ryskt propagandanarrativ. Det är dessa två som ska hållas till svars för att vi svenska folk får en skev och bedräglig bild av vad som pågår i världen – om vi får veta något alls.

För den som vill läsa något mer sansat och sant i ämnet rekommenderar jag Rysslandskännaren Aric Toler och den ukrainska medborgarrättskämpen Halya Coynash. Idag publicerades också ett mycket bra inlägg i Politico, som borde få SVT att skämmas.

Det är upprörande att SVT, som i månad efter månad tiger still om ryska övergrepp och ständigt bombardemang i östra Ukraina, ägnar så lite tid åt konflikten – och när man väl gör det är det en minut i FSB:s tjänst.

Det är starkt bekymrande att SVT bedriver rysk propaganda och desinformation i ett världsläge där länders frihet och våra centrala värderingar är under attack från just Ryssland. Än mer bekymrande är att detta får fortgå utan att någon i media eller på myndighetsnivå reagerar och tar SVT i örat. Jag saknar ansvarstagande, transparens och en offentlig diskussion om SVT:s destabiliserande agerande: så här får det inte fortsätta.

Advertisements

Tagged: , , , ,

§ One Response to SVT ger det ryska narrativet företräde

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading SVT ger det ryska narrativet företräde at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: