SVT fortsätter att desinformera

April 8, 2022 § Leave a comment

Ur anmälan till Myndigheten för press, radio och TV.

I SVT morgonstudion 220408 kl 0600 och framåt rapporterar nyhetsuppläsaren Olivia Elander om att “centrala Mariupol uppges ha fallit” – utan att nämna källan. Hon fortsätter med att citera “presstalesmannen” för “utbrytarrepubliken Donetsk” att “proryska soldater tagit kontroll över stadskärnan men att strider fortsätter i hamnområdet”.

Detta är osant och osakligt. För det första har inte centrala Mariupol fallit, och för det andra finns det ingen “utbrytarrepublik” eller “presstalesman” för densamma: dessa är båda ryska konstruktioner, och “presstalesmannen” är en ryskavlönad talesman tillhörande 1:a ryska armékåren (Donetsk). Begreppet “proryska” soldater kring Mariupol och i övrigt på frontavsnittet är också det helt falskt (osakligt) då dessa tillhör benämnd ryska armékår och har gjort det sedan 2014. De s.k. “republikerna” är icke erkända storheter av samma falska karaktär som Folkrepubliken Dalarna och Jämtland. Det är ren desinformation.

SVT visar också bilder från Mariupol till synes hämtade från ryska källor – jättegulligt arrangerade, visande “humanitär evakuering”

Att beskriva de reguljära ryska förband som strider i och kring Mariupol som “proryska” är gravt osant och osakligt. De tillhör 810th Separata Marininfanteribrigaden ur 58:e armén, 68:e stridsvagnsregementet och 102:a pansarskytteregementet ur 150:e motoriserade divisionen, förstärkta av VDV (fallskärmsjägare), specialtrupper ur GRU (ryska militära underrättelsetjänsten) samt reguljära delar ur ovan beskrivna 1:a ryska armékåren. Om dessa ska betraktas som proryska, är de ukrainska styrkorna att betraktas som pro-ukrainska – ni hör själva hur löjligt det låter!

En sakligare framställan hade tagit sin utgångspunkt i en mer detaljerad bild av förhållandena i Mariupol (se bilagor) samt med kommentar från Ukrainas försvarsdepartement.

Ungefärligt läge i Mariupol 220406-220407. Källa @Militarylandnet

Hur tycker ni att SVT sköter sig? Om de inte kan rapportera sakligt och korrekt från Ukraina, där det finns alla möjligheter att verka och söka information, hur tror ni att de kommer att sköta sig i en eventuell inhemsk krigssituation? SVT har ett tydligt uppdrag – oberoende och saklighet i rapporteringen – som ingår i Totalförsvaret, som de gång på gång misslyckas med. I fallet Ukraina har de misslyckats sedan 2014.

Tagged: , , , ,

Leave a comment

What’s this?

You are currently reading SVT fortsätter att desinformera at The Imaginary Club.

meta