Kan Peter Wolodarski släppa megafonen?

January 22, 2015 § 1 Comment

wolodarski683

Peter Wolodarski, ansvarig utgivare för Dagens Nyheter. Bild från DN.

Dialog med läsekretsen/tittarna är inte svenska mediapersonligheters starka sida. I det nya medialandskapet är du inte störst om du har flest följare, flest läsare eller flest tittare. Måttet på storhet är istället förmågan att engagera i dialog med målgruppen: via kommentarsfält, realtidschat, Twitter eller email.

Självklart kan man som enskild mediakonsument inte förvänta sig att ALLTID får svar på sina frågor eller inleda dialog med svårt tidspressade mediafigurer, kanske inte ens NÅGONSIN. För de allra flesta är dialog med media lika stort som en Lottovinst: det händer bevisligen någon, men inte just dig. Man får nöja sig med att observera dialogen, att vara en åskådare till ett samtal som i bästa fall innehåller något intelligent, men som i allmänhet stannar på ett mycket ytligt plan.

Jag, som ovidkommande bloggare och tematiskt insnöad twitterjunkie, skattar dialog högre än något annat. Och ibland trillar faktiskt Lottovinsten in. Några mediapersoner vars produktion jag öppet kommenterat och/eller kritiserat har haft godheten att svara på sagda kommentarer/kritik, vilket hedrar dem. Att svaren inte alltid är tillfredssställande är en annan sak, men de inlåter sig åtminstone i dialog – det allena är en seger för demokratin och ett sunt mediaklimat.

Demokratin? Ja, för när våra största media inte klarar av dialog utan maktfullkomligt och självförnumstigt sluter sig och värjer sig mot berättigad kritik, då finns heller ingen möjlighet för oss mediakonsumenter att påverka journalisternas och redaktörernas ordval, tolkning eller moraliska kompass. I slutändan leder detta till ett demokratiskt underskott där medierna i ensamt majestät, utan synlig yttre påverkan, tillåts välja fokus, formulera problem och definiera centrala begrepp, ja, de facto styra vår verklighetsuppfattning. Det är, som kidsen säger, inte OK.

Bäst på dialog, i min mycket subjektiva bedömning, är:
Maria Person Löfgren, SR:s Moskva-korrespondent
Elin Jönsson, SVT:s Moskva-korrespondent
Anders Lindberg, Aftonbladet
Amanda Wollstad, Kvällsposten
Niklas Svensson, Expressen
Alex Voronov, Eskilstuna-Kuriren
Kalle Kniivilä, SydSvenska Dagbladet

Sämst i ligan, föga överraskande, är:
Peter Wolodarski och HELA redaktionen på DN
Ulf Johansson, ansvarig utgivare för nyheterna på SVT

Min lista baseras förstås i huvudsak på egna interaktioner, som inte är så ohyggligt många till antalet, varför du naturligtvis är fri att helt bortse från min ranking. Jag ser med stor förväntan fram mot Reservofficer’s Journalista, som lär gå djupare in på ämnet.

Varför är då DN sämst i ligan? Hänger det ihop med att jag gått hårt åt tidningen här på bloggen? Kanske det, eller så beror det helt enkelt på att Peter Wolodarski inte har förstått vilket tidevarv han lever i. Döm själv av hans Twitterflöde – det är idel kungörelser och nyhetspuffar, men ingen som helst dialog. Peter har en megafon, och den använder han. Kanske är det dags att börja lyssna och replikera också som omväxling.


Uppdatering: Glömde folk. Förlåt.

Advertisements

Tagged: , ,

§ One Response to Kan Peter Wolodarski släppa megafonen?

  • Tack för det här inlägget Johan! Du lyfter något som jag tror att alla vi, som försöker hitta in i ett givande användande av sociala medier , ibland reflekterar över. I ett läge där alltmer av nyheter, information överhuvudtaget och rena tokerierna blandas vilt i ett ständigt pumpande flöde direkt till oss, blir dialogen nyckeln. En nyckel som kan leda vidare, hindra att det blir alltför fel och ibland även ge nya dimensioner.

    Europa idag är på randen till ett destruktivt storkrig (min ödmjuka observation) och i detta är vi utsatta för en av de mest genomtänkta informationsoperationerna i modern tid. Vikten av medias roll som “förstärkare” av det nu tillgängliga informationsflödet ökar därmed. Det gäller då att på ett positivt sätt förstå och ta vara på styrkan i ett nytt sätt att kommunicera.

    Fortsätt att skriva Johan! Jag ska själv försöka ställa frågan lite oftare om någon vill ha lite dialog….

    /Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Kan Peter Wolodarski släppa megafonen? at The Imaginary Club.

meta

%d bloggers like this: